NDNV: Interkulturalnost u medijima

15 Apr 2009

Profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snježana Milivojević izjavila je danas da su domaće televizij…

logondnv.jpgProfesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snježana Milivojević izjavila je danas da su domaće televizije po artikulisanju različitosti kroz svoje programe u zaostatku od 25 godina u odnosu na moderne svetske televizijske kuće.
Snježana Milivojević je na predavanju na seminaru “Interkulturalnost u medijima” kazala da velike svetske televizije u programima odavno imaju ljude različite boje kože, različite nacionalnosti, različitog kulturnog identiteta, što u Srbiji nije slučaj.
Prema njenim rečima, samo angažovanje voditelja koji imaju različite kulturne identitete pomaže raznovrsnoj publici da se identifikuje s njima i da prepozna sopstveni kulturni identitet.
Ocenila je da domaći mediji i dalje gaje poseban govor koji nije blizak širokoj publici, za razliku od modernih svetskih medija, koji se služe ležernijim govorom i čiji se televizijski novinari ležernije ponašaju.
Snježana Milivojević je kazala da je rasprava o Zakonu protiv diskriminacije pokazala da je društvo u Srbiji zapravo društvo koje se godinama mučilo da prepozna najelementarnije različitosti.
“Ta rasprava je pokazala da dobar deo društva nije spreman da prihvati različitost bilo koje vrste”, ocenila je Snježana Milivojević.
Dodala je da zbog toga i mediji moraju da pomognu u stvaranju osetljivosti društva na različitost, da bi se uopšte moglo govoriti o interkulturalnosti, odnosno o povezivanju tih različitosti.
Seminar “Interkulturalnost u medijima” organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz pomoć Fonda za razvoj neprofitnog sektora Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!