NDNV: Gradski većnik pretio portalu SO info

02 sep 2014

Ovakav pritisak na medij do sada nije zabeležen u Somboru

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je danas politički pritisak i pretnje upućene redakciji internetskog portala „SO info“ (www.soinfo.org), zbog kojeg je redakcija morala da se iseli iz prostorija u kojima radi već 11 godina.

NDNV je u saopštenju za javnost naveo da je član Gradskog veća zadužen za privredu i finansije Siniša Todorović uputio otvorene pretnje novinarima „SO info“ portala.

Taj gradski većnik je novinare nazvao lažovima, pretio sudskom tužbom i „obećao“ da se stvari neće na tome završiti, što je direktna pretnja po bezbednost novinara, naveo je NDNV.

To novinarsko udruženje je navelo i da je Todorović redakciji poručio da „dok je njega“ portal „SO info“ neće dobiti „ni dinara“ iz gradskog budžeta za javno informisanje.

„S obzirom da medijski konkursi spadaju u Todorovićev resor, jasno je da je reč o brutalnom pritisku na ovaj ugledni nezavisni internetski portal, koji ima čak 7.000 registrovanih članova“, piše u saopštenju.

Siniša Todorović je odbacio ove optužbe koje je prethodno protiv njega iznela redakcija „SO info“ portala i nazvao ih „gomilom laži“. „Sve to je gomila laži. Ja nisam neko ko raspolaže gradskim novcem onako kako ja želim, već za to postoje organi grada“, poručio je Todorović.

NDNV je naveo da Todorović od imenovanja za gradskog većnika vrši stalnu selekciju medija i favorizuje lokalne emitere TV Spektar i TV Sreće, a svesno izbegava „SO info“ prilikom pozivanja na konferencije za medije, te pri upućivanju saopštenja.

„Ovakav pritisak na medij do sada nije zabeležen u Somboru. Ovakvo ponašanje gradskog većnika neprimereno je za jednog nosioca javne funkcije i opasno za društvo, koje teži demokratskim principima. Pozivamo gradske vlasti da se podhitno izjasne o ovom slučaju i da omoguće nesmetani rad portalu ‘SO info'“, navodi se u saopštenju NDNV-a.

Pomoćnik gradonačelnika osudio pretnje gradskog većnika

Pomoćnik gradonačelnika Sombora zadužen za kulturu i informisanje Dušan Jović izjavio je da je „ukoliko su tačni navodi“ o pretnjama portalu „SO info“, postupak gradskog većnika Siniše Todorovića za najoštriju osudu.

„Nedopustivo je da bilo koji lokalni funkcioner preti, vređa ili na bilo koji drugi način utiče na rad i uređivačku politiku nekog medija. Ovako nešto, koliko je meni poznato, nije zabeleženo u istoriji našeg grada, čak ni u vreme devedesetih godina“, naveo je Jović u saopštenju za javnost.

Dodao je da nadležni organi hitno moraju da ispitaju ovaj slučaj i da preduzmu sve što je u njihovoj moći da se ovakve stvari više ne bi ponavljale.

„Ponavljam, ukoliko su navodi u tekstu tačni, član gradskog veća Siniša Todorović bi morao da odgovara za svoje postupke. U suprotnom, ‘SO info’ će snositi odgovornost za eventualne neistine i političku štetu“, naveo je Jović.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!