NDNV: Apelacioni sud u Novom Sadu ugrožava medijske slobode

17 sep 2014

Mediji koji su van kontrole vlasti nalaze se pod baražnom političkom, ekonomskom i sudskom paljbom

Nezavisno društvo novinara Vojvodine izrazilo je danas zabrinutost zbog odluke Apelacionog suda u Novom Sadu da poništi presudu novosadskog Višeg suda kojom je odbijena tužba protiv Bečejskog mozaika, a koju je protiv ovog lista podnela predsednica bečejskog Udruženja gorana Marija Miković.

U saopštenju NDNV ocenjuje se da je ovom odlukom Apelacioni sud u Novom Sadu ozbiljno ugrozio medijske slobode, poništavajući presudu koja je bila utemeljena u zakonu i međunarodnoj sudskoj praksi, istovremeno donoseći pravno apsurdno obrazloženje koje praktično znači da novinari i mediji mogu biti kažnjeni zbog izrečenih vrednosnih sudova.

„Podsećamo da je tužilja podnela tužbu zbog pisma čitaoca u Bečejskom mozaiku kojom se kritikuje seča stabala u Goranskom parku u Bečeju, a da je u istom broju lista, na istoj strani, imala priliku da saopšti svoje viđenje ove seče. Pored toga, Savet za štampu je u martu ove godine doneo odluku po kojoj Bečejski mozaik u ovom slučaju nije  prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije“, ističu u toj novinarskoj organizaciji.

Sudska praksa u Srbiji, dodaje se, nije naklonjena medijskim slobodama i profesionalnom novinarstvu i tim pre je zastrašujuće da se i dobri sudski primeri, kakva je odluka prvostepenog suda u ovom slučaju, poništavaju i vraćaju na ponovni postupak, čime se šalje opasna društvena poruka da medijske slobode u ovoj zemlji ne postoje ili da postoje samo za one medije koji su u službi vlasti.

NDNV je upozorilo da se, u vreme kada pojedini tabloidi i mediji svakodnevno na najdrastičniji način krše zakone i sve profesionalne i civilizacijske norme, ponižavajući građane Srbije, mediji koji se nalaze van kontrole vlasti nalaze pod baražnom političkom, ekonomskom i sudskom paljbom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!