NATO: Svi na Kosovu da budu oprezni

14 Sep 2011

Rasmusen na Kosovo dolazi samo dan uoči 16. septembra, kada ističe sporazum o administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

NATO zatražio od svih strana da budu narednih dana u akcijama na Kosovu i oko njega najviše moguće oprezni.
Komanda Alijanse u Briselu naglašava da su razgovori Beograda i Prištine, uz podršku Evropske unije najbolji okvir za napredak.
Portparolka Atlantskog saveza Oana Lundžesku je navela da NATO očekuje “konstruktivan prilaz svih strana” u tim razgovorima.
Ona je izjavila i da je već ranije bila planirana sutrašnja poseta Kosovu generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, koji će razgovarati s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i ministrom za kosovske bezbednosne snage Agimom Čekuom.
Predstavnica za štampu NATO-a je time odgovorila na pitanje koji je cilj posete Rasmusena Prištini i kako NATO gleda na zahtev vođstva Srbije da Kfor, EU i UN spreče jednostrane i opasne poteze kojima preti vlast u Prištini.
Oana Lundžesku je želela da istakne da je “misija Kfora na Kosovu da zajamči zaštitu bezbedne uslove za sve”, podvukavši da će “Kfor to nastaviti da sprovodi snažno i nepristrasno”.
Predstavnica za štampu u sedištu Atlantskog saveza je stavila do znanja da “NATO očekuje da svi budu u najvećoj meri pažljivi u akcijama idućih dana”.
Ona je prenela i stav atlantskih partnera da su “razgovori Beograd-Priština uz pokroviteljstvo Evropske unije najbolji okvir za napredak i sve strane tu treba da iskažu konstruktivan pristup”.
Prema saopštenju NATO-a, generalni sekretar Rasmusen će sutra u Prištini takođe razgovarati sa zapovednikom Kfora generalom Erhardom Dreusom.
Predsednik Vojnog komiteta NATO-a admiral Đampaolo di Paola je prilikom posete Kosovu 8. septembra izjavio da je “nedavno ponovno izbijanje nasilja na Kosovu pokazalo potrebu da NATO i njegovi partneri nastave da obezbeđuju zaštitu i bezbedne uslove u tom području”.
“To je ukazalo i na jasnu potrebu za saradnju svih činilaca kako bi se narodu Kosova zajamčile miroljubive i postojane prilike, sloboda kretanja i bezbednost”, dodao je čelnik Vojnog komiteta NATO-a.
Pod komandom Drevsa je 6.000 pripadnika snaga Alijanse. Rasmusen na Kosovo dolazi samo dan uoči 16. septembra, kada ističe sporazum o administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!