Narodna stranka zahteva objavljivanje ugovora u koncesiji Aerodroma

29 Mar 2018

"Sve u vezi sa tom koncesijom bilo je nezakonito i sakriveno od očiju javnosti"

Narodna stranka zatražila je danas objavljivanje ugovora o koncesiji beogradskog Aerodroma “Nikola Tesla” kojim je vlast Srpske napredne stranke grđanima Srbije, kako se navodi, oduzela još jedan važan nacionalni ekonomski resurs.

U saopštenju Narodona stranka navela je da je apsolutno sve u vezi sa tom koncesijom bilo nezakonito i sakriveno od očiju javnosti – od nepostojeće studije opravdanosti, sukoba interesa koncesionog savetnika i pobednika koncesije do odsustva zaštite zaposlenih u Aerodromu “Nikola Tesla”.

Ministarka Zorana Mihajlović je zabranila objavljivanje ugovora o koncesiji pozivajući se na nepostojeću odredbu Pravilnika o načinu vođenja i sadržini registra javnih ugovora.

Narodna stranka je podsetila da je bivši ministar finansija Mlađan Dinkić 2013. doneo taj pravilnik u kojem je postojala odredba da se javnosti može uskratiti uvid u javni ugovor ukoliko bi to bilo protivno ekonomskim interesima javnog i privatnog partnera, ali je posle ministar Lazar Krstić promenio pravilnik i propisao da se svi javni ugovori daju na uvid javnosti u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja.

“To znači da je ministarka Zorana Mihajlović uhvaćena u laži ili eventualno neznanju, što je u oba slučaja čini nedostojnom da obavlja posao ministra”, navodi se u saopštenju i dodaje da Narodna stranka zbog toga zahteva smenjivanje Zorane Mihajlović i utvrđivanje njene krivične i materijalne odgovornosti u tom nezakonitom postupku koncesije.

Narodna stranka podsetila je premijerku Anu Brnabić na njenu izjavu od 8. decembra 2017. godine, kada je javno obećala da će ugovor i njegovi aneksi biti javni i pozvala je da pokaže da njena reč vredi nešto i da održi obećanje.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!