Naplo: Univerzitet ignoriše višenacionalno biće Vojvodine

Jul 7 2012

“Krug Naplo” zahteva da oni koji su srednju školu završili na mađarskom jeziku, imaju pravo da na mađarskom polažu i prijemne na univerzitetu

Grupa mađarskih intelektualaca okupljenih u nedavno formiranoj neformalnoj grupi „Krug Naplo“ ocenila je da je jedino prihvatljivo i pravilno rešenje da oni koji su srednju školu završili na mađarskom jeziku, odnosno da svi oni koji žele da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku mogu na bilo kojem fakultetu Univerziteta u Novom Sadu da koriste tu mogućnost. Navodi se, takođe, da u onim specifičnim situacijama kada – kao na Pravnom fakultetu – prema raspisanom konkursu prijemni ispit treba da se polaže iz književnosti i jezika, čak i ako se testovi dobijaju u mađarskom prevodu, ispit ne treba da bude iz srpskog jezika i književnosti, nego iz mađarskog jezika i književnosti, jer na taj način može da dođe do izražaja pravo svih kandidata na jednake šanse i na taj način može da bude izražen u zemlji deklarisan princip ravnopravnosti.

Članovi „Kruga Naplo“ izrazili su zaprepašćenje time što Univerzitet u Novom Sadu, odnosno Pravni fakultet prilikom raspisivanja konkursnih uslova nije mislio na višenacionalno biće Vojvodine, kao i što pokrajinska vlada i njen nadležni sekretarijat, ni poslanici, a ni Nacionalni savet Mađara nisu obratili pažnju na ovaj administrativni propust, nisu blagovremeno reagovali i nisu tražili izmene raspisanog konkursa.

– Zbog toga se može govoriti o višestrukoj neodgovornosti – ukazao je „Krug Naplo“. – Ali, nije nam shvatljivo ni to što su na Pravnom fakultetu – tamo gde jedini prihvatljiv prijemni, prema kojem Mađari ispit polažu iz svog maternjeg jezika i književnosti, ima uspešnu tradiciju od preko jedne decenije – doslovno i kruto privrženi u duhu neprihvatljivom i administrativno pogrešnom raspisivanju konkursa.

(Mađar so)

Ne sviđa mi seSviđa mi se (+3 rating, 3 votes)
Loading...Loading...
Odštampajte ovaj tekst Odštampajte ovaj tekst

Pogledajte još:

Posted by on Jul 7 2012. Filed under Autonomija, Ogledalo. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry
NAPOMENA:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije internet portala Autonomija.info. Molimo korisnike da ne koriste govor mržnje i da se uzdržavaju od vređanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Autonomija.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Neki komentatori, koji su duže prisutni na našem sajtu, imaju mogućnost objavljivanja komentara bez moderiranja. Molimo vas da ne zloupotrebljavate naše poverenje i da vaš iskazi budu primereni i uljudni.
Hvala na razumevanju!

Pretraga arhive

Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga

Prijatelji sajta

Log in | Designed by Gabfire theme | GoDev | Google+