Napadnuta Jevrejska opština u Zrenjaninu

05 jan 2012

Razbijen pano sa slikom sinagoge i drugim slikama iz prošlosti jevrejske zajednice na ovim prostorima

Kancelarija zrenjaninskog Zaštitnika građana najoštrije je osudila napad na prostorije Jevrejske opštine u Zrenjaninu. Prlikom napada razbijen je pano sa slikom sinagoge i drugim slikama iz prošlosti jevrejske zajednice na ovim prostorima.

Zamenik zaštitnika prava građana za zaštitu prava nacionalnih manjina Trajan Pankarićan najoštrije je osudio ovaj incident koji se dogodio u noći između  4. i 5. januara 2012. godine i istakao da nije u pitanju izolovan događaj, s obzirom na to da je pre godinu dana došlo do skrnavljenja Jevrejskog groblja u Zrenjaninu i ispisivanja poruka neprimerene sadržine.

Zaštitnik građana je pozivao državne organe da pronađu i primereno kazne počinioce ovog i sličnih krivičnih dela, te da preduzmu sve neophodne mere u cilju zaštite osnovnih prava pripadnika nacionalnih manjina.

Ombudsman posebno očekuje da se istraži da li su motivi ovog napada etničke prirode naročito u svetlu činjenice da je tokom 2011. godine, na teritoriji grada Zrenjanina, bilo više pretnji ubistvom i proterivanjem pripadnika nacionalnih manjina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!