Najtraženija zanimanja u Nemačkoj

21 Jun 2012

Nemačkoj nedostaje nekoliko stotina hiljada inženjera, matematičara i informatičara. Nedostaje im i elektrotehničara, strojara i arhitekata, no najgore je ipak stanje kod inženjera

U Nemačkoj, zemlji koja se proslavila svojim izumima, u ovom trenutku čak oko 100.000 stručnih radnih mesta nije popunjeno.

Preduzeća očajnički traže stručnjake, a na tržištu rada vodi se pravi rat za mladim talentima. Prilika je to za mnoge.

Nemačkoj nedostaje nekoliko stotina hiljada inženjera, matematičara i informatičara. Nedostaje im i elektrotehničara, strojara i arhitekata, no najgore je ipak stanje kod inženjera.

– Ranije smo za neko radno mesto firmama mogli predstaviti po pet-šest kandidata, a danas smo srećni kad im možemo predstaviti samo jednog, kaže Goran Barić iz kompanije Michael Page Deutschland d.d. specijalizovane za konsalting-usluge u području ljudskih kadrova.

Zbog manjka inženjera nemačka je privreda u prošloj godini izgubila oko osam milijardi evra prihoda, zbog čega je nemačka vlada nedavno olakšala dolazak mladih stručnjaka iz drugih država, piše Deutsche Welle.

Radi se ceo dan i privatni život pati

Barić kaže da visokokvalifikovani stručnjaci sa univerzitetskom diplomom u ruci i sa dve-tri godine radnog iskustva u Nemačkoj, zavisno od kvalifikacije i branši, mogu računati s godišnjom platom od oko 50.000 evra bruto i s najmanje 24 dana godišnjeg odmora. Ipak, napominje da ne treba gajiti iluzije o Nemačkoj kao zemlji u kojoj teku med i mleko, gde se zarađuju basnoslovne svote i vozi službeni auto.

– Mnogi se ljudi iznenade da se u Nemačkoj radi ceo dan i da privatni život pati. Ne želim nikoga obeshrabrivati, ali u Nemačkoj se mora biti veoma talentovan i kvalifikovan da bi se uopšte dobila šansa da se zaradi, kaže Barić. “Najvažnija je kvalifikacija, a što se tiče znanja jezika, engleski je često dovoljan, prednost je naravno ako se zna i nemački”, objašnjava Barić.

Inženjere mame ponudama za ostanak porodice

Kaže, iako su posloprimcima najomiljenije firme čija se sedišta nalaze u metropolama s visokim stepenom kvaliteta života, srednje velike firme iz provincije inženjere privlače atraktivnim radnim zadacima, a misle i na njihove porodice. “Poslodavci tako plaćaju mesto u vrtiću za decu, ulaže se u dodatno obrazovanje i stručnjaka, a i njihovih supruga, pomaže se u pronalasku kuće, organizuju se klubovi za bračne drugove, a sve s ciljem da se u novoj sredini brzo organizuje život”, kaže Barić.

(Economy)

Podelite ovu stranicu!