Najbolji na 44. INFANT-u

02 jula 2017

Tekst Šekspirovog “Soneta 66”, napisan pre 400 godina, ponovo je iščitavan u duhu događaja i društvenih problema 2017. godine

Nagrada za najuspešniji eksperiment, odnosno predstavu u celini na 44. Internacionalnom festivalu alternativnog i novog teatra (INFANT) u Novom Sadu dodeljena je ostvarenju “Šekspir, Sonet 66” Mađarskog državnog pozorišta “Čiki Gergelј” iz Rumunije, u režiji Kokana Mladenovića iz Srbije.

Odlukom žirija 44. INFANT-a, nagrađene su i predstave “Otelo” Turskog teatra iz Skoplja i “Pravila igre” američkog koreografa Džona Bokaera, a za inovativan scenski potencijal pohvaljene su i domaće predstave “Fama o biciklistima” Novosadskog pozorišta i “Imago sonus” Pozorišnog udruženja “Letnji bioskop”.

Nagrada za najuspešniji eksperiment jednoglasno je dodelјena predstavi “Sonet 66” koja se, “polazeći od sonetne forme, veštim reditelјskim i koreografskim postupcima”, razvija “u kompleksnu, bogatu značenjima, dramsku celinu”.

“Jasan koncept svoj neposredan scenski izraz pronalazi kroz poigravanje sa univerzalnim simbolima, stavlјajući ih u savremeni kontekst. Osim izuzetne kolektivne igre ansambla, koherentnosti predstave doprinosi povezanost i usklađenost svih autorskih segmenata predstave”, naveo je žiri koji su činili teatrolog prof. dr Zoran Đerić (predsednik) iz Srbije, pozorišni kritičar prof. dr Hristo Petreski iz Makedonije i dramaturg Goran Ibrajter iz Srbije.

Mladenović je režirao tu predstavu dve godine nakon premijere komada “Prosjačka opera” u Mađarskom državnom pozorištu “Čiki Gergelј” u Temišvaru. Tekst Šekspirovog “Soneta 66”, napisan pre 400 godina, ponovo je iščitavan u duhu događaja i društvenih problema 2017. godine. Predstava se temelјi na pokretima i gestovima, dok je govorni tekst jedino “Sonet 66”.

Nagrada za najorginalnijije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika dodelјena je predstavi “Otelo” Turskog teatra iz Skoplјa, u režiji Dejana Projkovskog, jer na “inovativan način pretače jedno klasično delo u pozorišni eksperiment”.

“Najvažniji segment predstave je korišćenje vode, koja se tako uzdiže od uspelog scenografskog rešenja, do višestruke simbolike, efektnog reditelјskog postupka, pojačava glumačku ekspresivnost i uspostavlјa komunikaciju sa gledalištem”, naveo je žiri u obrazloženju.

Nagrada za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti, ili stvaralaštva u najširem smislu, dodelјena je predstavi “Pravila igre” Džona Bokaera koja “sažima savremeni plesni i dramski izraz, kao koherentnu celinu sa metafizičkim, filozofskim nabojem i specifičnom animacijom rekvizite i scenografije”.

“U najvećem svom delu ona priziva najuspešnija ostvarenja ovog pozorišnog žanra”, istakao je žiri, koji je konstatovao na sednici 1. jula i da je 44. INFANT ponudio atraktivnu selekciju, potpuno u duhu dugogodišnje koncepcije, oslonjene na eksperiment, istraživanje različitih pozorišnih segmenata i umetničkih izraza.

U organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, 44. INFANT svečano je otvorila 25. juna u Srpskom narodnom pozorištu glumica i umetnička direktorka POD teatra Tatjana Pajović koja je ocenila da je taj festival „bio i ostao dinamička platforma za stalnu provokaciju i moguću promenu“, te da i ove godine pokazuje programom da „aspekti međuljudskih odnosa i umetnički aspekti mogu i moraju da postoje zajedno, pogotovo u ovoj realnosti u kojoj izgleda da je jedina stvarna mogućnost spasenja u lepoti i harmoniji različitosti”.

U okviru INFANT-a, posetioci su imali priliku da pogledaju i izložbu fotografija retrospektive produkcije Teatra Mimart „Mimart 33“, jednoh od prvih alternativnih pozorišta u regionu koje kontinuirano stvara već 33 godine.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!