Najbolji film Sinema sitija “Neposlušni” Mine Đukić

29 Jun 2014

Mlada rediteljka Mina Đukić dobila je i nagradu za najbolju režiju istog filma, dok je glavna uloga u "Neposlušnima" Hana Selimović, osvojila nagradu za najbolju glumicu

Ovogodišnji Grand Pri za najbolji film internacionalnog filmskog festivala Sinema siti (Cinema City) u Novom Sadu osvojio je rediteljski prvenac rediteljke Mine Đukić “Neposlušni”.

Međunarodni žiri takmičarskog programa Nacionalna klasa, u kojem je nastupio pobednički film, u obrazloženju je naveo da je nagradu dodelio “zbog neobične glumačke postave, vrhunske fotografije i sposobnosti da pruži jedinstven filmski doživljaj”.

Mlada rediteljka Mina Đukić dobila je i nagradu za najbolju režiju istog filma, dok je glavna uloga u “Neposlušnima” Hana Selimović, osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Nagrada za najbolju mušku ulogu u okviru takmičarskog programa Nacionalna klasa otišla je u ruke glumca Muhameda Dupovca za ulogu u filmu “Top je bio vreo”, zbog kako je žiri naveo, “emotivne izvedbe nestašnog dečaka koji odrasta u dramatičnim ratnim okolnostima”.

U sastavu žirija selekcije Nacionalna klasa radili su producenti Loik Magneron, Remond Phatanavirangon (Raymond Phathanavirangoon) i Peter Stumbur.

Žiri takmičarskog programa “Up to 10.000 Bucks”, u kojem su se takmičili niskobudžetni filmovi, nagradu za najbolje ostvarenje dodelio je filmu “Psi lutalice” režisera Atanu Mukherjea.

Još jedna festivalska nagrada u okviru takmičarske selekcije Freš Denjub films (Fresh Danube Films) dodeljena je filmu “Besplatan ulaz” rediteljke Ivon Kerekđarto.

U okviru nove takmičarske selekcije, u kojoj je žiri ocenjivao najbolje regionalne muzičke spotove, nagradu je dobio reditelj Stefan Đorđević za spot za pesmu “Wahine” grupe Trisom (Threesome) iz Beograda.

Na festivalu je ocene filmova dao i žiri kritike, koji je ocenjivao selekcije Nacionalna klasa i Freš Denjub, a prema njihovoj odluci najbolji film prve je “Top je bio vreo” Bobana Skerlića, dok je u drugoj priznanje dodelio filmu “Plišani teroristi” u režiji Pavola Pekarčika, Ivana Ostrohovskog i Petra Kerekeša.

Nagrađenima su dodeljene statuete Ibis na ceremoniji zatvaranja festivala, a nastupio je i bend Lav hanters (Love Hunters).

Prethodnih osam dana publika je na Sinema sitiju mogla da pogleda više od 120 filmova u deset selekcija, a prema rečima organizatora, festival je posetilo oko 30.000 posetilaca, kao i 500 gostiju, filmskih profesionalaca i novinara.

Festival Sinema siti je trajao od 21. do 28. juna u novosadskim bioskopima i bioskopima na otvorenom i drugim lokacijama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!