Nagrade festivala Cinema City

24 Jun 2012

Debitantski film „Klip“ Maje Miloš proglašen je najboljim u domaćem takmičarskom programu festivala Cinema City u Novom Sadu, dok je u međunarodnoj konkurenciji pobedio „Nepravedni svet“ Filiposa Tsitosa

Debitantski film „Klip“ Maje Miloš proglašen je najboljim u domaćem takmičarskom programu festivala Cinema City u Novom Sadu, dok je u međunarodnoj konkurenciji pobedio „Nepravedni svet“ Filiposa Tsitosa.

U domaćem takmičarskom programu „Nacionalna klasa“ trijumfovao je i Miroslav Momčilović, koji je nagrađen za režiju i scenario crnohumornog filma „Smrt čoveka na Balkanu“.

Žiri (Laurence Herszberg, Davide Manuli, Mary Nazari, Lorena Pavlič i Martin Schweighofer) jednoglasno je proglasio „Klip“ najboljim filmom, uz obrazloženje da je „briljantan u svojoj hrabrosti i provokativnosti“, te da je Maja Miloš uspela da pruži tačan i nemilosrdan uvid u probleme mladosti, istovremeno dopuštajaći i tračak nade i nežnosti.

Najboljom glumicom proglašena je Nada Šargin“ za ulogu u filmu „Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“, dok je nagrada za najboljeg glumca dodeljena Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu u Momčilovićevom filmu.

Posebno priznanje dodeljeno je filmu „Ustanička ulica“ za visok kvalitet fotografije.

Nagrada publike dodeljena je „Paradi“ Srđana Dragojevića.

Žiri međunarodne takmičarske selekcije (Fridrik Thór Fridrikšon, Simon Perry, Jean Roy, Mira Staleva i Will Tizard) jednoglasno je odlučio da nagradu za najbolji film pripadne “Nepravednom svetu” Filiposa Tsitosa koji je, kako istaknuto u obrazloženju, pokazao očigledan rediteljski pečat i individualni talenat koji snažno sazreva.

Žiri takmičarske selekcije „Up to 10,000 Bucks“ (Rajko Petrović, Nevena Matović i Irena Škorić), proglasio je najboljim u tom programu “Miraž” mladog srpskog reditelja Srđana Keče, uz obrazloženje da “fantastičnom analizom arhitektonskog čuda savremene civilizacije uspeva da ispriča od vajkada prisutnu priču o eksploataciji, koriseći autentični filmski jezik”.

Nagrada za najbolji srpski film u selekciji Up to 10,000 bucks dodeljena je filmu “Na drugoj obali“ Marka Đorđevića koji je “smelim rediteljskim postupkom sa posebnim senzibilitetom, uz odličan rad sa glumcima, uspeo da prenese kompleksnost muško-ženskih odnosa”.

Nagrada za najbolji mađarski film dodeljena je filmu “Pola deset” mlade rediteljke Aniko Urban koja u svom prvencu “uspeva da uhvati duh i žar mladosti”.

Specijalno priznanje za najbolji dokumentarni film dodeljeno je poljskom ostvarenju “Kamp“ Tomaža Ježiroskog koji, nastavljajući tradiciju izvanredne poljske dokumentarističke škole, “uspeva da u svega 19 minuta predstavi jednu od aktuelnih tema današnjice; opsednutost izgledom koja počinje u najranijoj životnoj dobi”.

Specijalno priznanje za režiju dodeljeno je Vladimiru Tagiću za film “Stevan M. Živković“, za „uspešno prikazivanje situacije apsurda u savremenom srpskom društvu”.

Specijalno priznanje dodeljeno je i direktoru fotografije Ivanu Markoviću za uspešno prikazivanje psihološkog stanja protagonista fima “Fragmenti”.

Žiri nove takmičarske selekcije „Educons Hungry Days“ (João Pedro Rodrigues, Zvonimir Jurić i Santiago Fillol) proglasio je najboljim u tom programu brazilski film “Zvuci okoline” koji je režirao Kleber Mendosa Filjo. Prema navodima žirija, film “Zvuci okoline” uspeva da transformiše običan život u jednom običnom susedstvu grada Recifea u nešto uznemirujuće i izuzetno, a nagrađen je i zbog načina na koji koristi klasične filmske žanrove kao generatore sopstvenih mitova, ne samo radi određenog efekta.

Žiri Srpskog ogranka FIPRESCI (Ivana Kronja, Nenad Dukić, Dejan Petrović) proglasio je najboljim u domaćem takmičarskom programu „Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem”, a u međunarodnoj selekciji “Exit Point” film “Stockholm East”.

Žiri Srpske sekcije FIPRESCI (Milan D. Špiček, Boris Gigov i Vladimir Džudović) dodelio je nagradu u programu „Nacionalna klasa” Momčilovićevom filmu “Smrt čoveka na Balkanu”, a u selekciji “Exit Point” nagradio je film “Saradnik” Martina Donovana.

Cinema City je proteklih osam dana prikazao stotinak filmova, od kojih je većina premijerno prikazana domaćoj publici.

Osim četiri takmičarske selekcije, program je predstavio i revijalne programe „MTV predstavlja Burn Planet Rock“ i 360°.

Ovogodišnji Cinema City obeležilo je  gostovanje članova borda Evropske filmske akademije i značajnog broja domaćih i stranih filmskih autora i profesionalaca, među kojima je kao specijalni gost bio nemački reditelj Andreas Drezen.

U okviru festivala Cinema City održana je i edukativna platforma Cinema Now Live Academy, posvećena studentima i mladim profesionalcima iz sveta filma kroz seriju predavanja i jedinstvene prilike za razgovor sa svetski značajnim filmskim profesionalcima, poput Nika Powella, Laurence Herszberg i drugih.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!