Nagrade 21. Festivala pozorišta za decu u Subotici

29 sep 2014

Gran pri 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici osvojila je prestava “Boribon i Anipani” u re…

Gran pri 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici osvojila je prestava “Boribon i Anipani” u režiji Edine Elinger i izvođenju Budimpeštanskog pozorišta lutaka.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Kati Čato za predstavu „Lenka“ u izvođenju Pozorišta lutaka Bjalistok iz Poljske, dok je nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljena Robertu Smoliku za predstavu „Pekara Mišmaš“ Mini teatra Ljubljana, kojom je 21. Festival pozorišta za decu i počeo 21. septembra.

Specijalna nagrada za konceptualni i najveći umetnički domet dodeljena je predstavi Kurosolo III „Hatenaši“, u režiji Jojičija Nišimure i izvođenju Mijako Kurotani, odnosno Pozorišta “Žanr: Siva = groteska s egoističnim predmetima i podaničkim telima” iz Tokija.

Specijalna nagrada žirija za otkrivanje i realizaciju novih tema u teatru za decu dodeljena je Pozorištu mladih iz Novog Sada za predstavu “Ima li deda odelo?”, u režiji Emilije Mrdaković.

Dodeljeno je i pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo: Jaceku Dojlidku za uloge u predstavi “Lenka”, Šri Vinodu Batu za uloge u indijskoj “Marionetskoj predstavi iz Radžastana”, koju je i režirao, Violeti Tomić za uloge u predstavi “Pekara Mišmaš”, Petru Berčenjiju za uloge u pobedničkoj predstavi “Boribon i Anipani”, te Branku Iliću za ulogu u predstavi “Ružno pače”, u režiji Jaroslava Antonjuka, u izvođenju Gradskog pozorišta iz Podgorice.

O nagradama je odlučivao petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa: prof. dr Boris Goldovski (Rusija), prof. dr Marek Vaškijel (Poljska), Ljubivoje Ršumović (Srbija), prof. dr Siniša Jelušić (Crna Gora) i Đerđ Hernjak (Srbija).

Tokom ceremonije zatvaranja, 26. septembra na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta, nastupili su KUD Talentum i Novokuznjecki teatar lutaka „Skaz“, Rusija.

Subotički festival je u takmičarskom programu prikazao 15 predstava iz 13 zemalja Evrope, sveta i Srbije.

Predstave su došle iz Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije i Mađarske, a dve su bile iz Srbije: „Ima li deda odelo?“ Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i „Dah“ subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve.

Za takmičarski program prijavljeno je bilo čak 230 predstava iz 44 zemlje.

Nagradu “Mali princ”, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, dobio je posthumno Timoti Džon Bajford, britаnski režiser, scenаristа i glumаc, koji je veći deo rаdnog vekа proveo u Srbiji, i reditelj, dramaturg i teatrolog Geza Balog iz Mađarske.

Selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio je na otvaranju Festivala nagrade „Mali princ“ Gezi Balogu i Zorici Bajford, koja je to priznanje primila u ime pokojnog supruga, koji je izuzetnim radom zadužio kulturu u Srbiji.

Težište 21. Festivala bilo je na slovenačkom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu, koje je bilo predstavljeno kroz jedinstvenu izložbu „100 godina slovenačke lutkarske umetnosti“, objavljivanje i promociju knjige profesora Edija Majarona „Vera u lutku“ u zajedničkom izdanju Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine, naučni skup o slovenačkom lutkarstvu i učestvovanje predstave „Pekara Mišmaš“ u takmičarskom programu.

Uprkos kriznom budžetu, otvoreno je pet izložbi, objavljene dve knjige, održana konferencija „Deca u svetu elektronike“, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona, uz bogat filmski i prateći scenski program…

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!