Nagrada za slobodu medija uhapšenoj novinarki iz Azerbajdžana

16 apr 2015

U obrazloženju se kaže da je Ismailova novinarka koja je istraživala korupciju na najvišim razinama vlasti u Azerbajdžanu, uključujući predsjednika Ilhama Alijeva

Hadidža Ismailova, novinarka Azerbajdžanskog servisa Radija Slobodna Evropa, dobitnica je ugledne nagrade za slobodu medija.

Američki PEN centar objavio je će Ismailova dobiti nagradu koja nosi ime Barbara Goldsmith za pisano novinarstvo 5. maja.

U obrazloženju se kaže da je Ismailova novinarka koja je istraživala korupciju na najvišim razinama vlasti u Azerbajdžanu, uključujući predsjednika Ilhama Alijeva.

Uhapšena je 5. decembra 2014.pod optužbom da je “natjerala jednog muškarca na pokušaj samoubojstva“.

PEN je saopćio da su optužbe besmislene i da se radi o posljednjem u nizu napada na novinarku koja je godina bila izložena zlostavljanu od strane vladinih i provladinih snaga.

Tokom februara optužnica je proširena na navodno “izbjegavanje plaćanja poreza, ilegalne poslovne aktivnosti i zloupotrebu ovlasti”.

Ismailova sve optužbe negira i ponavlja da su politički motivirane.

Brojne medjunarodne organizacije za ljudska prava osudile su hapšenje Ismailove kao dio pokušaja vlasti da ušutka nezavisne medije.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!