Nadležni: Kafilerija u Zrenjaninu će postaviti filter u naredna dva meseca

08 sep 2018

"Građani koji žive u delu grada u kome se kafilerija nalazi tvrde da se iz nje prostire nesnosan smrad, koji - kako tvrde - ne samo da im zagorčava život već može da ugrozi i njihovo zdravlje"

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić izjavio je da će kafilerija “Prekon” postaviti filter za vazduh u naredna dva meseca, čime će biti rešen problem sa smradom na koji se žale građani.

Radišić je na forumu građana koji je organizovao Zrenjaninski socijalni forum rekao da će kafilerija uskoro dobiti upotrebnu dozvolu za prečistač vode koja se izliva u Begej.

Bivši gradski inspektor za ekologiju Petar Ilić rekao je da je zbog propusta “Prekona” da izmeri štetne materije, na šta je po zakonu obavezan, on podneo zahtev nadležnom sudu da se ovoj fabrici zabrani rad zbog privrednog prestupa. “Postupak pred sudom je u toku”, naveo je Ilić.

Inženjer Sergije Stevanov, koji je bio jedan od projektanata kafilerije, objasnio je da smrad nastaje prilikom istovara životinjskih leševa koji se raspadaju, a ne od procesa njihove prerade.

“Problem je u tome što se konfiskat nepropisno prikuplja i transportuje, zbog čega bi morale da reaguju veterinarska i sanitarna inspekcija. Naime, ukoliko životinjski otpad stoji duže od 24 sata, on mora da se hladi i tako da se transportuje, što se kod nas danas ne čini”, objasnio je Stevanov.

Prema njegovim rečima, fabrika je veoma profitabilna i trošak od oko tri miliona evra za postavljanje filtera za vlasnika ne predstavlja veliki finansijski izdatak, iako bi – kako je ocenio – najbolje rešenje bilo da se fabrika zatvori.

Okupljeni građani ocenili su da problem do sada nije rešen zbog toga što je vlasnik “Prekona” zapravo “jedan od najmoćnijih srpskih tajkuna” Petar Matijević i da zbog toga nadležni organi ne reaguju na odgovarajući način.

Građani su najavili i nove protestne akcije, dok problem sa smradom iz kafilerije ne bude rešen.

Kafilerija u Zrenjaninu postoji od 1984. godine kada je počela sa radom u okviru Fabrike stočne hrane „Begej“, a u sastavu poljoprivrednog kombinata „Servo Mihalj“.

Fabrika se bavi preradom nemetalnih otpadaka i ostataka i proizvodnjom mesno-koštanog brašna i tehničke masti. Osnovna sirovina su leševi uginulih životinja i drugi životinjski otpad.

Od 2006. godine zvanično ime fabrike glasi „Prekon“ što je skraćenica od prerada konfiskata. U 2010. godini fabrika prelazi u vlasništvo kompanije „Matijević“.

Na zvaničnom sajtu “Prekona” piše da je ova fabrika od “velikog društvenog i ekološkog značaja za ceo region Vojvodine i Srbije.”

Nasuprot tome, građani koji žive u delu grada u kome se kafilerija nalazi tvrde da se iz nje prostire nesnosan smrad, koji – kako tvrde – ne samo da im zagorčava život već može da ugrozi i njihovo zdravlje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!