Nađa Higl se odrekla nagrade Počasni građanin Pančeva

07 Sep 2017

"Ne vidim svrhu da sam počasna građanka u gradu u kome nema mesta za mene"

Svetska šampionka u plivanju Nađa Higl odrekla se nagrade “Počasni građanin Pančeva”, koju je dobila upravo zbog uspeha iz Rima 2009. godine.

Međutim, zbog problema u komunikaciji sa lokalnom samoupravom, kao i ministarstvom sporta, ona je odlučila da povuče radikalan potez. Jedan od razloga je i taj što nije u mogućnosti da otvori sopstvenu školu plivanja u rodnom gradu i deci prenese svoje znanje i iskustvo.

“Verujem da imam mnogo toga da pružim. Na ulici me svi pitaju kada ću početi sa školom plivanja, ali ih usmerim da to pitanje postave nadležnim organima u Pančevu. Nerazumevanje je nerazumevanje, razlika ne postoji. Ne znam zašto je podrška uvek uslovljena. Zbog nerazumevanja i odsustva podrške, mislim da je najbolje da se odreknem ovog ‘priznanja’ jer je besmisleno. Ona treba da označava da sam ja u ovom gradu uvek dobrodošla i da će svaki moj pokušaj da uložim svoje znanje i iskustvo, biti prepoznat i podržan. Konstantnim odsustvom podrške ja mogu samo da konstatujem da nisam ovde dobrodošla i prinuđena sam da se te ‘nagrade’odreknem – kazala je Nađa Higl u intervjuu za pančevački portal 013.info.

U nedavno objavljenom tekstu na svom blogu, ona je najavila ovu mogućnost uz ironičnu opasku da je Pančevo po svemu sudeći krcato prvacima sveta u plivanju pa za sve njih nema mesta na jednom pančevačkom bazenu.

“Očigledno je da su svi kompetentniji od mene da prenose iskustvo i znanje. Zašto se onda Pančevo vezuje za moje ime i zašto na ulazu u opštinsku zgradu stoji pano s mojim likom? Sa kojim pravom se ovaj grad ponosi sa mnom, a ne pruža mi nikakvu šansu da nešto u njemu radim? Koje je moje pravo i koje je uopšte značenje počasnog građanina grada Pančeva? Odgovore na ova pitanja nemam i čini mi se da za mene u ovom gradu nikada neće biti mesta. Stoga se moram i odreći te famozne titule počasnog građanina Pančeva, jer ne vidim svrhu da sam počasna građanka u gradu u kome nema mesta za mene. Vraćala sam se uvek Pančevu. Pokušavala da doprinesem svojim znanjem i iskustvom; ali uvek mi se vraćalo kao bumerang saznanje da mene ovaj grad uopšte ne treba. Svetski prvak je u mom slučaju precenjena titula. Dragi moji sugrađani i sunarodnici, na svakom koraku pitate me kada ću otvoriti školu plivanja? Odgovor morate zatražiti od gradskih vlasti i Ministarstva za sport. Niti jedni niti drugi nisu mi pružili podršku ni šansu da nešto uradim.”

Nađa Higl je u istoriju srpskog sporta ušla 31. jula 2009. godine kao prva žena koja je postala svetska prvakinja u plivanju, a zlato je osvojila u disciplini 200 metara prsno. Odnedavno piše svoj blog i u fokusu medija se našla kada je objavila da boluje od teške bolesti.

Međutim, nijedan beogradski tabloid niti sportska štampa nije se pozabavila njenim problemima kao naše vrhunske sportistkinje, a koje ima zbog politike. Ona je u lokalnom parlamentu samostalna odbornica nakon što je napustila DS.

“Ne očekujem da me svi vole, ali verujem da u Pančevu ima veliki broj ljudi kojima sam interesantna i koji me cene i poštuju. Predstavljanje građana u Skupštini je besmisleno ako se svaki predlog koji nije u skladu sa mišljenjem vladajuće većine odbacuje i pre nego što je predstavljen. Zato građane ovog grada i zemlje predstavljam na blogu jer tamo nema cenzure i dostupno je svima da pročitaju i informišu se. Predstavljam ih svakim svojim pojavljivanjem u javnosti i pristojnim i smernim ponašanjem. Kao javna ličnost osećam odgovornost, jer deci su u današnje vreme neophodni normalni uzori”, kazala je Nađa za 013.info.

Godine sportske slave su sada iza Nađe Higl, ona je majka dva deteta, piše svoj blog i od skora je našla posao u kompaniji koja se bavi menadžmentom ljudskih resursa.

Blog je posvećen svima – mladim mamama, mladim sportistima, ljudima koji se susreću sa teškom životnom situacijom, sa bolesti.

“Ima raznih tema i cilj mi je da kroz moje male korake kroz život pomognem nekome. Ako sam makar jednoj osobi pomogla, smatraću da sam uspela. Javljaju mi se mnogi i razmenjujemo mišljenje i savete.”

Njen blog nalazi se na veb adresi – nadjahigl.com.

(021)

Podelite ovu stranicu!