Nacionalni savet Mađara kritikovao Labudovića

07 okt 2011

I ova predstava deo je dobro poznate tradicionalne srbijanske pozorišne igre u kojoj manjinska prava ne smetaju nikom sve dok ih ne treba sprovesti

Nacionalni savet Mađara optužio je bivšeg predsednika Upravnog odbora Radiotelevizije Vojvodine (RTV) Borisa Labudovića da je ponudio „skandalozno” objašnjenje za ostavku koju je podneo.

„I ova predstava deo je dobro poznate tradicionalne srbijanske pozorišne igre u kojoj manjinska prava ne smetaju nikom sve dok ih ne treba sprovesti, a čim želimo da ih koristimo, onda se već okreće sreća”, navodi se u saopstenju za javnost Nacionalnog saveta Mađara.

Boris Labudović je u utorak podneo ostavku, nezadovoljan zbog budućeg mogućeg uticaja manjinskih nacionalnih saveta na uređivačku politiku pokrajinskog javnog servisa, prilikom budućeg usklađivanja Statuta RTV-a sa Zakonom o nacionalnim savetima manjina.

“Isti zakonodavac Zakonom o radiodifuziji propisuje nezavisnost i samostalnost u radu RTV-a, a Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina – to praktično poništava. Ukoliko bi se potonji zakon striktno poštovao, UO i menadžment RTV-a ne bi birao čak 16 od 21 odgovornog urednika”, naveo je Labudović.

Nacionalni savet Mađara optužio je Labudovića da kršenje zakona predstavlja kao svoju „moralnu i politickcu vrlinu”. Ta institucija optužila je Labudovića da uporno ćuti o tome da RTV godinu i po dana odbija da uskladi sopstveni statut sa Zakonom o nacionalnim savetima.

Boris Labudović je na ovoj funkciji bio od 19. februara 2009. godine. Upravni odbor je za novu predsednicu izabrao Vanju Barišić-Joković, koja je zaposlena u Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine” na mestu šefa službe za odnose sa javnošću.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!