Na Zapadanom Balkanu ove godine 11 fizičkih napada na novinare

29 avg 2018

Najviše napada i pretnji na novinare zabeleženo je u Srbiji

Napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, prema podacima Regionalne platforme za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, treći je fizički nasrtaj na novinare i medijske radnike zabeležen u ovoj godini u Bosni i Hercegovini, a ukupno 11. slučaj na Zapadnom Balkanu.

Po jedan incident desio se u Hrvatskoj i Makedoniji, dva na Kosovu, a čak četiri u Srbiji.

Najdrastičniji primer ugrožavanja bezbednosti, u 2018. godini, osim napada na Vladimira Kovačevića, desio su se u Crnog Gori kad je, 8. maja, novinarka „Vijesti“ Olivera Lakić, hicima iz vatrenog oružja, ranjena ispred zgrade u kojoj živi.

„U 2018. godini u regionu, prema našoj bazi podataka, uglavnom preovlađuju verbalni napadi i pretnje. I ove godine, kao i prethodne, najviše napada i pretnji na novinare zabeleženo je u Srbiji“, kazala je agenciji Beta istraživačica Regionalne platforme Marija Vukasović navodeći da je u Srbiji, osim četiri fizička napada, prijavljeno i 13 slučajeva verbalnog zastrašivanja, uključujući i pretnje smrću.

Što se tiče verbalnih i fizičkih napada, navela je Vukasović, ove godine je nešto mirnija situacija u Makedoniji u kojoj je zabeleženo samo po jedan slučaj fizičkog napada i pokušaja zastrašivanja.

Ukupno, na Zapadnom Balkanu, Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara evidentirala je 32 slučaja zastrašivanja, dva napada na imovinu, jedan incident sa hapšenjem novinara i tri prijavljena primera diskriminacije.

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara je mreža novinarskih asocijacija i medijskih sindikata iz država Zapadnog Balkana uspostavljena u januaru 2016. uz finansijsku potporu Evropske unije, a u okviru EU Programa podrške regionalnom umrežavanju organizacija civilnog društva. Čine je Nezavisno udruženje novinara Srbije , Udruga/udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje novinara Kosova i Hrvatsko novinarsko društvo.

Cilj uspostavljanja i delovanja Regionalne platforme je stvaranje povoljnog pravnog i društvenog okruženja za medijski pluralizam kroz jačanje novinarskih udruženja i medijskih sindikata na način da postanu efikasan, odgovoran i nezavisan akter zagovaranja medijskih sloboda i EU standarda, te prava građana na slobodu informisanja i primanje raznovrsnih informacije iz različitih izvora.

Regionalna platforma obaveštava sve relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije o svakom slučaju i traži od njih da reaguju u okviru svojim mogućnosti.

Platforma obaveštava i Evropsku federaciju novinara (EFJ) i preko nje prijavljuje incidente Platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!