Na pomenu žrtvama racije govori i Zurof

21 jan 2012

Direktor jerusalimskog centra „Simon Vizental“ ipak će govoriti na godišnjem pomenu žrtvama Novosadske racije, koji će u ponedeljak biti obeležen u Novom Sadu, potvrdio episkop bački Irinej

Irinej je na konferenciji za novinare nazvao „velikom podmetačinom“ navodno protivljenje njega i eparhije da Zurof održi govor nakon molitvenog pomena i ocenio da je ona počela „lažnim saopštenjem Jevrejske opštine u Novom Sadu koga je potpisao neki Boris Kopilović, koji se lažno predstavio da je njen poredsednik“.

„Moj veliki prijatelj Zurof, na moje veliko zadovoljstvo, ali i svih drugih koji ga vole, obratiće se posle pomena svojom besedom sabranom narodu. Uostalom, čuli smo se telefonom i on mi je na moju veliku radost potvrdio dolazak“, rekao je episkop bački.

Irinej je ustvrdio da je Kopilović član Demokratske stranke (DS), kao i gradonačelnik Pavličić, i da je svrha podmetačine verovatno bila da se eparhija zavadi sa DS-om „do čega ne može doći zavadom dva neodgovorna pojedinca, jer postoji obostrano veliko poštovanje između predsednika DS-a Borisa Tadića i njega“.

Irinej je rekao i da je normalno što Zurof na godišnji pomen dolazi na poziv Grada, jer je počasni građanin Novog Sada i u svetu i Evropi poštovano ime zbog upornog rada na otkrivanju zločinaca odgovornih za zlodela poput onih učinjenih prema građanima Novog Sada, januara 1942. godine.

Naveo je i da Pavličića nikad nije nazvao lažovom, kako su ovih dana preneli pojedini mediji, ali je rekao „da piše lažljiva saopštenja, čiji je cilj potpuno nipodaštavanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Novom Sadu“.

Irinej je rekao i da je Pavličić sa saradnicima prećutno, ne pitajući SPC, ukinuo Odbor za obeležavanje racije, „čime je pokušao da stravični zločin stavi u funkciju ostvarenja individualnih i kolektivnih, političkih, ali i ko zna još klakvih prljavih i nedostojnih interesa“.

Prema njegovim rečima, nipodaštavanje crkve od strane Pavličića „ne pamti se od Brozovih vremena“.

Pomen žrtvama Novosadske racije biće održan 23. januara u podne, kod spomenika „Porodica“, na Keju žrtava racije kraj Dunava.

Episkop bački je danas potvrdio da će pomen žrtvama Novosadske racije služiti Patrijarh srpski Irinej „kako bi još više istakao veliki pijetet koji SPC gaji prem njima“.

„Osim dužnog pomena, ne postoji nijedna druga dimenzija njegovog prvog dolaska u Novi Sad, mada je bilo prethodnih dana velikih nesporazuma povodom racije između eparhije bačke i gradonačelnika Pavličića“, rekao je Irinej.

Molitveni pomen u ime Jevrejske zajednice Srbije održaće vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

U Novosadskoj raciji pripadnici mađarske, fašističke okupacione vojske su od 20. do 23. januara 1942. godine na zverski način pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Novosađana. Prema nekim podacima stradalo je preko 4.000 nedužnih ljudi, među kojima najviše Srba i Jevreja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!