MUSLIMANSKI DEO GROBLJA I DALJE NEUREĐEN

Uviđajem utvrdili da je zrenjaninska Čistoća povredila prava pripadnika muslimanske nacionalne zajednice

23. sep 2012

Još pre dve godine je Trajan Pankarićan, zaštitnik građana za zaštitu prava manjina u Zrenjaninu, saopštio da je lokalno javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“ povredilo prava muslimana jer je „propustilo da na delu Centralnog groblja gde se sahranjuju pripadnici nacionalnih manjina islamske veroispovesti, za razliku od ostalog dela groblja, u potpunosti uredi i održava puteve i staze, kao i prostore između grobnih mesta“. Tada je u svojoj preporuci zaštitnik građana naložio ovom preduzeću da u roku od 15 dana dovede ovaj deo groblja na isti stepen uređenosti i održavanja kao i ostatak Centralnog groblja. Predstavnici zrenjaninske Čistoće su u svom odgovoru, koji je usledio, tvrdili da nisu povređena ljudska prava, jer se groblja uređuju u skladu sa programom redovnog održavanja, ali da su u toku 2010. godine „nepovoljne vremenske prilike uticale da se dinamika izvođenja radova nije odvijala željenim tempom, a da ni lokalna samouprava nije obezbedila neophodna finansijska sredstva“.

 

U aprilu ove godine tadašnja direktorka ovog preduzeća izjavila je da je priprema terena  za izvođenje radova u toku i da se očekuje najskorija izgradnja prilaznih betonskih staza na ovom delu groblja, kao i da su u toku radovi na uređenju prostorije za sanitarnu obradu pokojnika po muslimanskim običajima. Trajan Pankarićan, koji je preporuku ponovio i prošle godine, apelujući tada na gradske čelnike da preduzmu sve potrebne mere sa ciljem njenog sprovođenja, kaže da u ovom trenutku nema saznanja da je situacija promenjena.

 

– Staro rukovodstvo zrenjaninskog JKP “Čistoća i zelenilo” nije ništa učinilo po pitanju uređenja muslimanskog dela groblja. S obzirom na to da ovo preduzeće sada ima novog direktora, ja sam već obavio razgovor u kojem sam stekao utisak da postoji dobra volja i da će ovaj problem napokon biti rešen. Odlučio sam da sačekam još par meseci i da potom ponovim uviđaj na licu mesta i uverim se da li je to tako – rekao je za Autonomiju zaštitnik građana za zaštitu prava manjina u Zrenjaninu.

 

Uviđajem na licu mesta u protekle dve godine utvrđeno je da se do dela groblja na kojem se sahranjuju pripadnici muslimanske nacionalne zajednice može pristupiti jedino preko stare aerodromske piste koja je neuređena i delimično pokrivena travom, jer izgrađen put ili staza koji bi vodio do tog dela groblja ne postoji. Između stare aerodromske piste i tog dela groblja takođe ne postoji prilazni put ili staza, pa se do tog dela groblja može stići jedino preko zemlje ili trave, ako vremenski uslovi dozvoljavaju. U momentu vršenja uviđaja trava je bila u proseku visine oko 15 centimetara.

Žana Majski (Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga