Mur (OEBS): Nacionalni saveti ne smeju da kontrolišu medije

”Svaki pokušaj kontrolisanja sadržaja medija neminovno vodi u problem”, upozorio je Mur.

04. juna 2012

Zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Tomas Mur (Thomas Moore) izjavio je danas u Novom Sadu da se uočava da pojedini nacionalni saveti manjina pokušavaju da kontrolišu medije čiji su osnivači.

”Svaki pokušaj kontrolisanja sadržaja medija neminovno vodi u problem”, upozorio je Mur na skupu o radu nacionalnih saveta koji se održava u Skupštini Vojvodine.

On je ocenio da bi „mogla da bude od pomoći” jača spoljna kontrola rada nacionalnih saveta u oblasti informisanja od strane Republičke radiodifuzne agencije i novinarskih udruženja.

Prema njegovim rečima, u radu pojedinih nacionalnih saveta manjina može se uočiti i jak partijski uticaj.

„Nacionalni saveti treba da osiguraju da unutar njih postoji različiti dijapoazon mišljenja i stavova”, poručio je Mur.

On je rekao da od buduće Vlade Srbije očekuje da obezbedi punu primenu Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji je donet 2009. godine.

Direktorica Fondacije za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić takođe se založila za punu primenu odredaba tog zakona, a tek potom za eventualne izmene tog zakona.

Ona je kritikovala činjenicu da nikada nije profunkcionisao Republički savet za nacionalne manjine, u čiji bi rad trebalo da budu uključeni predstavnici svih manjinskih nacionalnih saveta i Vlade Srbije.

I Jelinčićeva je ocenila da se u radu pojedinih nacionalnih saveta manjina mogu uočiti „politizacija i nedovoljna transparentnost u radu” i založila se za spoljni monitirng i kontrolu rada tih tela manjinske autonomije.

„Ima puno nesnalaženja u praksi od strane svih aktera koji treba da sprovode Zakon o nacionalnim savetima”, ocenila je Jadranka Jelinčić.

Ona je pozdravila inicijativu više od stotinu nevladinih organizacija i svih manjinskih nacionalnih saveta da u budućoj Vladi Srbije ponovo bude osnovano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i ocenila da je to ministarstvo potrebnije od nekih drugih.

„Jedino kroz to ministarstvo može se osigurati da država uredi ovu oblast. Njegovo osnivanje posebno je važno za nacionalne manjine koje žive van Vojvodine, jer je praksa u Vojvodini u pogledu poštovanja prava nacionalnih manjina odmakla u odnosu na ostale delove Srbije”, navela je Jelinčićeva.

Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović rekao je da se Savet za međunacionalne odnose u glavnom gradu Vojvodine od oktobra 2009. godine do danas sastao svega tri puta i izrazio nadu da će u buduće to telo redovnije zasedati.

On je upozorio na trendove porasta nacionalizma i rekao da to može da bude veoma opasno i da vrati Srbiju u devedesete godine i da naruši suživot u Vojvodini.

Konferenciju „Nacionalni saveti nacionalnih manjina u Srbiji – evaluacija rada, stanje i perspektive” organizovao je novosadski Centar za regionalizam u sklopu projekta evaluacije rada nacionalnih saveta mađarske, slovačke, rumunske, bugarske i romske nacionalne manjine.

Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga