Mreža: Istekao još jdan rok za upis javne svojine

06 Oct 2016

Istekao još jedan, a već produživan rok za prijavu javne svojine Republičkoj Direkciji

Udruženje građana Mreža za restituciju upozorilo je da je danas istekao još jedan, a već produživan rok za prijavu javne svojine Republičkoj Direkciji za imovinu od strane opština i javnih preduzeća.

Kako su objasnili iz Udruženja, na današnji dan 2011. godine, na snagu su stupili Zakon o javnoj svojini i Zakon o restituciji, koji su omogućili lokalnim samoupravama i javnim preduzećima, da bez naknade postanu vlasnici državne svojine, a jedina zakonska obaveza bila je podnošenje prijave Republičkoj Direkciji za imovinu.

“Mreža za restituciju još uvek nije dobila tačne podatke o tome koliko i kojih korisnika javne svojine je prijavljeno, a zahtev za pristup informacijama od javnog značaja podnet je još 22. marta 2016”, piše u saopštenju Mreže koje je potpisao predsednik Bogdan Veljković, a dodaje se da će zbog toga danas biti podneta i Žalba Povereniku za informacije od javnog značaja.

Mreža je upozorila da je višestruko veći problem činjenica da se nepopisuje javna svojina kada je u pitanju državna zemlja.

“Samo dva korisnika poljoprivrednog i šumskog zemljišta u državnoj svojini – JP Srbijašume i Ministarstvo poljoprivrede, ne vode evidenciju o skoro dva miliona hektara državnog zemljišta”, upozorila je mreža.

Kako je objašnjeno, Uprava za zemljište je u avgustu započela tender za nabavku softvera radi evidencija Ugovora o zakupu, ali do danas nije ništa uradila da bi i “neskrivenu državnu zemlju prijavila Republičkoj Direkciji za imovinu”.

“Apsolutni rekorder u sakrivanju, nepopisivanju, blagonoklnosti prema uzurpacijama i pljački državnog građevinskog zemljišta je Ministarstvo građevinarstva u čijoj nadležnosti se nalazi i Republički geodetski zavod, zadužen za vođenje evidencije o nepokretnostima”, ocenila je Mreža.

U susret budućim izmenama Zakona o Vladi i Zakona o ministarstvima, Mreža će uputiti i inicijativu predsedniku Vlade Srbije da ubuduće Ministarstvo građevinarstva ne bude više nadležno za obligacione i svojinskopravne odnose koji su već u nadležnosti Ministarstva pravde, kako bi se izbegao “sukob interesa i nepotrebni dualitet nadležnosti”.

“Kao ilustracija, podsećamo da samo u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, više od polovine državnih nekretnina nije upisano u katastar kao državna svojina, a neke uopšte nisu ni bile upisane u katastar”, dodaje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!