Moskva: „Marš miliona“ okončan rezolucijom

15 sep 2012

Rezolucija, između ostalog, poziva na 'ostavku nelegitimne vlasti', te hitno oslobađanje političkih zatvorenika

U Moskvi je u subotu održan opozicioni „Marš miliona“, koji je protekao bez incidenata, a učesnici mitinga su usvojili rezoluciju koja sadrži ne samo političke, već i socijalne zahtjeve.

„Još jedan mandat Vladimira Putina na vlasti protiče u znaku političkih represija, pritiska na građansko društvo i antisocijane politike“, navedeno je u dokumentu.

Kako se ističe, nijedan od zahtjeva prethodnih mitinga nije ispunjen, a „sve Putinove akcije usmjerene su na uzurpaciju vlasti“.

Rezolucija također poziva na „ostavku nelegitimne vlasti“, hitno oslobađanje političkih zatvorenika, uključujući i one koji su uhapšeni zbog nereda na jednom od prethodnih mitinga na Bolotnom trgu.

Sprovođenje reformi

Poziva se također na sprovođenje političkih reformi i raspisivanje prijevremenih parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Što se tiče socijalnih zahtjeva, rezolucija apeluje da se zamrznu cijene komunalnih usluga i da se povećaju ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, nauku i penzioni sistem, kao ida se smanje troškovi na birokratski aparat i garantuje sloboda sindikalne aktivnosti i prava na štrajk.

Na skupu je, prema različitim procjenama, učestvovalo od 14.000 do 100.000 ljudi, a obezbjeđivalo ga je oko 7.000 policajaca.

Okupljanje učesnika akcije počelo je u centru Moskve kod spomenika Puškinu, oko 14 sati po lokalnom vremenu, a okupljeni su nosili parole sa porukama protiv vlasti, sa zahtjevima za oslobađanje političkih zatvorenika i raspisivanje novih izbora.

Bilo je i transparenata poput „Nismo ti mi ždralovi“, koji su aludirali na nedavni let predsjednika Putina na deltaplanu u akciji spasavanja rijetke vrste ždralova.

Kolona koju su predvodili bivši vicepremijer Rusije Boris Njemcov, liberali Ilja Jašin i Gari Kasparov krenula je sa zastavama Republikanske partije Rusije i pokreta Solidarnost držeći desnu stranu, a sa njima su išli nacionalisti sa popularnim blogerom Aleksejom Navaljnim, dok je lijevu stranu držao Lijevi front Sergeja Udaljcova kojem su se priključili antifašisti i anarhisti.

S lijeve strane su išli i borci za prava LGBT populacije, kao i aktivisti komunista, koji su se prvi put pridružili Maršu miliona, trećem po redu ove godine.

Kolona je oko 16 sati stigla do prospekta Saharova, gdje je održan miting na kojem je nastupio niz lidera opozicionih partija, među kojima Njemcov, Kasparov, Navaljni, ali i deputati Dume iz partije Pravedna Rusija Ilja Ponomarjov i Dmitrij Gutkov, kao i njihov partijski kolega Genadij Gutkov kojem jeu petak oduzet mandat.

Ponomarjov je zatražio da se sprovedu socijalne reforme, dok je Gutkov pozvao opoziciju da se objedini.

„Danas je vlast uzela kurs na represije, sprovodi pretrese, pokreće krivične postupke, organizuje praćenja, prisluškivanja… Nećemo dozvoliti da se zemlja pretvori u gulag. Treba da budemo jedinstveni, ne treba da se danas vrijeđamo, čak i ako se naši stavovi ne poklapaju“, rekao je Gutkov.

On je pozvao da se nastave protestne akcije, jer će one, kako smatra, natjerati vlasti na ozbiljne ustupke.

Njemcov je poručio da je cilj da se na ovakvim skupovima okupi „bar milion“ ljudi i pozvao da se ograniči vlast predsjednika, dok je koordinator Ljevičarskog fronta Sergej Udaljcov apelovao na pristalice da što duže ostanu na ulici.

Skup trajao kraće

„Moskva je danas naša, grad je naš, zemlja je naša, više od 50 gradova je izašlo danas sa nama“, rekao je on.

Bloger Aleksej Navaljni poručio je da se opozicija bori za slobodu, ravnopravnost i ljudsko dostojanstvo.

Skupu je prisustvovao i bivši ruski premijer Mihail Kasjanov, ali nije uzimao riječ i otišao je prije kraja mitinga.

Udaljcov najavio je da bi sljedeća akcija građanske neposlušnosti mogla da bude održana 20. oktobra i rekao da će se 20-21. oktobra održati izbori za koordinacioni savjet opozicije.

Iako je opozicija najavila da će skup trajati do 22 sata, nešto prije 19 sati učesnici Marša su počeli da se razilaze i na prospektu Saharova je ostalo, prema procjenama policije, oko tri-četiri hiljade ljudi.

Slične protestne akcije organizovane su i u drugim gradovima Rusije, u Vladivostoku, Sankt Peterburgu, Čiti, Abakanu, Komsomolsku na Amuru, Blagovešćensku, i svuda su prošli bez incidenata.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!