Morsi novi predsednik Egipta

24 Jun 2012

Egipatska izborna komisija objavila je u nedelju zvanične rezultate predsedničkih izbora prema kojima je pobedu odneo Muhamed Morsi, kandidat Muslimanske braće

Egipatska izborna komisija objavila je u nedelju zvanične rezultate predsedničkih izbora prema kojima je pobedu odneo Muhamed Morsi, kandidat Muslimanske braće.

Morsi je osvojio 51,73 posto glasova i tako pobedio protivkandidata Ahmeda Šafika, bivšeg premijera u vladi svrgnutog Hosnija Mubaraka.

Oba kandidata su prethodno proglasila svoje izborne pobede, što je izazvalo napetosti u zemlji, pa su u proteklih nekoliko dana protestovale pristalice oba kandidata.

Egipatske vlasti su pre objavljivanja zvaničnih rezultata bile u stanju pripravnosti, jer su bile zabrinute kakva bi situacija nastala u slučaju pobede Šafika.

Umesto toga na ulicama Kaira pristalice Morsija slavile su uprkos veoma visokim temperaturama noseći zastave i uzvikujući “Bog je veliki”.

Morsi na mesto predsednika dolazi nakon 16 meseci od pada Mubaraka. Vojni savet koji je od ustanka vladao zemljom ograničio je nedavno predsednička ovlašćenja što znači da će vođa države morati blisko da sarađuje sa vojskom na planiranom demokratskom ustavu.

Mohamed Morsi, šezdesetogodišnji inženjer koji se školovao u SAD, bio je zatvoren za vreme Mubaraka. Mnogi građani Egipta smatraju da je Morsi šansa da se konačno reše ostataka starog Mubarakovog režima, dok sekularisti i liberali koji podržavaju Morsija upozoravaju da bi on morao da se izdigne iznad toga kako ne bi ostao samo kandidat Muslimanskog bratstva.

“On mora da stvori osećaj da je predsednik svih Egipćana, a ne samo predsednik određene stranke ili određene grupe ljudi”, ocenjuje doktor Muhamed Hasan sa Zagazig univerziteta na kojem Morsi povremeno radi, i dodaje:

“I on to mora da dokaže svojim odlukama – da li sastavljanjem kabineta ili biranjem vodećih figura u zemlji”.

Pristalice Šafika svog kandidata videli su kao opciju koja bi se suprotstavila islamistima i koja bi vratila red nakon više od godine protesta, ekonomskih poteškoća, straha od kriminala i nestabilnosti.

Krajem prošle sedmice vladajući Vrhovni vojni savet oružanih snaga (SCAF) pozvao je pristalice oba kandidata da prihvate rezultate izbora.

Rezultati su prvobitno trebalo da budu objavljeni 21. juna, ali je objavljivanje odloženo zbog ispitivanja žalbi koje su podnela oba predsednička kandidata.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!