Moraćemo kupiti milion i po novih televizora

18 jan 2012

U narednih mesec dana će početi probno emitovanje digitalnog signala, isključivanje analognog će se dešavati postepeno, pa će ceo proces trajati oko godinu dana

– Oko 1,5 miliona domaćinstava, koja imaju svoje antene, moraće u narednih godinu dana da kupi televizor sa adekvatnim standardima ili set top boks koji će omogućiti prijem digitalnog signala, kazala je danas državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić.

Ona je na sastanku sa uvoznicima i distributerima tv prijemnika posebno istakla da se to odnosi samo na terestrijalno, odnosno, zemaljsko emitovanje televizije, na građane koji imaju sopstvene ili zajedničke antene u zgradama, a ne na one koji imaju kablovsku ili satelitsku televiziju.

Kada je reč o set top boksovima, ili takozvanim risiverima digitalnog signala, koji će ga pretvarati u analogni kako bi mogao biti emitovan na starijim prijemnicima, oni će koštati nekoliko desetina evra, ali još nije poznato da li će biti nekih olakšica u njihovoj nabavci za određene kategorija stanovništva.

„Svi uređaji koji budu ispunjavali određene tehničke preduslove, a to je MPEG-4 standard za kompresiju videa i DVB-T2 za emitovanje digitalnog signal, imaće određenu etiketu kako bi građani bili sigurni da omogućava prijem digitalnog signala“, istakla je Matić.

Ovim standardima su dodate i vrlo precizne tehničke specifikacije koje za obične građane ne znače mnogo, ali će onima koji uvoze ili prodaju televizore predstavljati osnovne informacije kako bi bili sigurni da će ti uređaji nesmetano primati digitalni signal, objasnila je Matić. 

„Specifikacije, koje će od danas biti dostupne na sajtu Digitalne agende, omogućiće distributerima da svoje naruxbine usklade sa uputstvom koje obuhvata sve ono što bi televizor trebalo da ima kako bi građani pratili digitalni program koji će uskoro početi da se emituje“, navela je Matić.

Ona je podsetila da je Strategija prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizije predviđala završetak tog procesa u jednom danu, jer u tom trenutku nije bilo slobodnih frekvencija, koje bi omogućavale fazni proces.

„U međuvremenu došlo je do promena u spektru i sada je finalizirana nova strategija koja predviđa faznu digitalizaciju, a koja će biti usvojena u narednih desetak dana“, navela je državna sekretarka.

Prema njenim rečima, u narednih mesec dana će početi probno emitovanje digitalnog signala, isključivanje analognog će se dešavati postepeno, pa će ceo proces trajati oko godinu dana, a krajnji rok prema sporazumu iz Ženeve je 17. jun 2015. godine.

 (agencije)

Podelite ovu stranicu!