Molbe za državljanstvo Mađarske predalo 119 hiljada ljudi

24 sep 2014

Poznavanje jezika se redovno kontroliše

Molbu za dvojno mađarsko državljanstvo do sada je predalo 119.000 državljana Srbije, računajući i one koji žive u inostranstvu, a preci su im bili rođeni u Vojvodini, izjavio je konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici Gabor Kovač.

Kovač je kazao da od deset do 15 odsto podnosilaca zahteva za dvojno mađarsko državljanstvo nije mađarske nacionalnosti, ali su njihovi preci bili državljani nekadašnje Mađarske, preneo je portal Vojvodine danas (www.vamja.info).

Uslovi za sticanje mađarskog državljanstva po pojednostavljenom postupku ostali su isti: podnosilac molbe treba da poznaje jezik i da je neko od njegovih predaka bio državljanin Mađarske.

Kovač je upozorio da se poznavanje jezika redovno kontroliše, jer je bilo slučajeva da su podnosioci imali problema sa govorom i razumevanjem.

„Najnoviji slučaj je povlačenje državljanstva četiri osobe iz Vojvodine, odnosno Srbije, prilikom predaje molbe za mađarski pasoš,kada su prilikom tog procesa imali teškoće sa jezikom“, kazao je Kovač.

On je dodao da u svakoj fazi postupka za dobijanje državljanstva postoji mogućnost za kontrolu poznavanja jezika i to prilikom predaje molbe, prilikom polaganja zakletve i prilikom predaje molbe za pasoš,kao i u eventualnom kasnijem obraćanju mađarskim organima.

Kovač je upozorio i da se državljanstvo može povući od onih koji su ga stekli krivičnim delom, prevarom vlasti i korupcijom.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!