Moguće predizborno partnerstvo DZVM-a i Mađarskog pokreta

15 jan 2016

Ko će s kim na izbore?

Predstavnici Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) i Mađarskog pokreta su se složili da postoji potencijal za predizborno partnerstvo između te dve organizacije, saopšteno je nakon njihovog sastanka u Bečeju.

U saopštenju se navodi da Mađarski pokret neće postati stranka, ali je „otvoren po pitanju izbora“, dok su predstavnici DZVM-a kazali da u cilju uspešnog učešća na izborima traže partnere sa kojima postoji podudarnost po pitanju najvažnijih ciljeva i mogu da ponude alternativna rešenja biračima.

Dodaje se da je centralna tema ovog prvog zvaničnog sastanka rukovodstva dve organizacije bila izbori koji slede i “nacionalni minimum”, preneo je portal Vojvodina danas (www.vajma.info).

DZVM je nedavno razgovarao i sa predstavnicima Demokratske stranke vojvođanskih Mađara (DSVM) o mogućnosti formiranja predizborne koalicije.

Prethodno je predsednik DSVM-a Bela Čorba uputio pismo DZVM-u i Savezu vojvođanskih Mađara (SVM) na razgovore o mogućnosti formiranja Mađarske koalicije. Takva koalicija ove tri stranke postojala je na izborima 2008. godine.

SVM je nakon toga saopštio da će na izborima nastupiti samostalno, ali da je otvoren za koalicije na lokalnom nivou.

Mađarski pokret je nevladina organizacija koju su osnovali bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec i bivši potpredsednik SVM-a i republički poslanik Laslo Varga, nezadovoljni načinom na koji Ištvan Pastor vodi SVM.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!