Mladić – uplakani heroj

06 okt 2011

Plačnim glasom tvrdi da je branio narod

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za genocid u Srebrenici, izjavio je danas pred Haškim tribunalom da „ne želi da usporava proces“, nego da se „dođe do istine“.

„Želim da ozdravim i da ne ometam proces… Ne želim da usporavam proces, želim da dođem do istine jer tako sebi najbolje pomažem i mojim prijateljima“, kazao je Mladić tokom rasprave o stanju u postupku.

Mladić je, drhtavim i plačnim glasom, ponovio da „brani i Republiku Srpsku i Republiku Srbiju i ceo narod“, ali ga je sudija Alfons Ori (Alphons Orie) prekinuo i podsetio da je on lično optužen, a „ne republike i narod“.

General Mladić kazao je i da „ima teške zdravstvene probleme“, ali da želi da živi što duže i doživi slobodu“.

Kazao je da mu se jutros pokrenuo kamen u bubregu i da ima „bolove u uretri“. Kazao je da su mu pripadnici obezbeđenja pomogli da ustane i da se obuče i da je zato statusna konferencija kasnila sat vremena. Tražio je i da se „ako preživi statusnu konferenciju“, sastane sa suprugom koja je u Hagu.

Optuženi je zatražio i da mu Tribunal i vlasti Srbije i Republike Srpske omoguće da ga pregledaju lekari iz Srbije i Republike Srpske koji su ga lečili od 1996. do 1998. i koji su mu postavili „prvu dijagnozu“.

Sudija Ori uputio ga je da takav zahtev podnese preko branioca Branka Lukića.

Mladić (69) je rekao i da Tribunal „ne smatra neprijateljem“, a da mu je sudija Ori „mnogo simpatičan“ i da izgleda kao da su „godišnjaci“.

Iako mu je sudija Ori dao dozvolu da govori samo o zdravstvenom stanju, optuženi se, indirektno, usprotivio predlogu tužilaštva da mu se prvo sudi po optužnici za genocid u Srebrenici, rekavši:

„Mene ljuti što pominjete Srebrenicu – idite redom od 1991. kad sam došao u Knin, pa svaka opština, svako selo, svaka planina… Sve što je istina i što ja znam – reći ću. Ako vršite na mene pritisak – bilo kakav i bilo ko – neće biti dobro“.

U prilično nepovezanom govoru, Mladić je sugerisao da mu smetaju kamere u sudnici, koje je nazvao „robotima“, a potom je rekao da je izvesna novinarka u knjizi „gospođe na galeriji“ rekla „da sam ja u Srebrenici davao deci bombone, pa je posle moje obezbeđenje te bombone uzimalo“.

„To je laž, notorna laž“, kazao je Mladić, gestikulirajući kažiprstom. Sa galerije za publiku raspravu je danas pratila Ljiljana Bulatović, koja je u nekoliko knjiga branila Mladića.

Mladić je protestovao zbog problema u imenovanju američkog advokata Dejana Ivetića za njegovog drugog branioca.

Sudija Ori je odgovorio da se taj predlog još razmatra i da je za to nadležan sekretarijat.

Odgovarajući na zahtev Mladića sa septembarske rasprave da mu se ne stavljaju lisice pri prebacivanju iz pritvora u sud, sudija Ori je rekao da je to „standardna procedura koja važi za sve pritvorene“.

U teško razumljivom delu govora, Mladić je kazao da je „sve jači, što više pritisaka vrše na njega“, a potom je ispričao da mu je jutros „predstavnik francuske ambasade“, koga je nazvao „Kenedijem“ „doneo materijale o familiji Kovač iz Foče“.

Sudiji Oriju, Mladić je rekao da „drži i pogaču i nož““ i da je „Tribunal najbolje preduzeće i banka u Evropi“. „Za vas uvek ima para“, dodao je Mladić.

Današnja rasprava nije dala odgovor na pitanje kada će suđenje početi, ni da li će Mladiću biti suđeno jednom ili dva postupka kako je zatražilo tužilaštvo.

Sudija Ori je sa braniocem Lukićem i tužiocem Dermotom Grumom (Groome) razmotrio tok obelodanjivanja dokaznog materijala odbrani.

Mladić je, odeven u sivo odelo, svetloplavu košulju sa sivo-belom kravatom, mirno slušao raspravu, povremeno klimajući glavom, ali je kada je njegov advokat Branko Lukić započeo odgovor na prvo sudijino pitanje dobacio: „Branko, prvo se konsultuj sa mnom, pa onda govori“.

Sledeću statusnu konferenciju, sudija Ori zakazao je za 10. novembar.

Mladiću se optužnicom, pored genocida nad srebreničkim Muslimanima, na teret stavljaju i progon nesrba iz 20 opština u BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje osoblja UN za taoce.

Tribunal je Mladića prvi put optužio 1995, a uhapsile su ga vlasti Srbije 25. maja ove godine u Lazarevu kod Zrenjanina. Šest dana kasnije, prebačen je u Hag.

U pojavljivanjima pred sudijom, 3. juna i 4. jula, Mladić je odbio da se izjasni o krivici, posle čega je u spis uvedeno da je on izjavio da nije kriv.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!