Mladenović: Nacije su poslednji azil za neostvarene ljude

21 dec 2017

"Na ovim prostorima rađeno je sistematsko zaglupljivanje"

Predstava „Jami distrikt“ Kokana Mladenovića u kojoj problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država, odigrana je u okviru Festivala „Dani Juroslava Korenića“ u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

“Naša predstava se ruga mehanizmima manipulacija i nacionalističkim obrascima za koje vidimo da se ponavljaju kao ranih devedesetih. Pokušali smo se narugati odrazu mišljenja koje nas je preskupo koštalo devedesetih”, rekao je Mladenović.

„Za mene lično je nacija poslednji azil za neostvarene ljude. Kad god niste uspeli da se personalizujete, da napravite nešto valjano od svog života, onda vam ostaje da budete Srbin, Hrvat ili Bošnjak„, rekao je Mladenović.

On je ocenio da je masama na ovim prostorima lako manipulisati jer smo veliki ponavljači istorije koji nisu ništa naučili iz devedesetih. On je ocenio da je situacija takva jer je od 90-ih godina, prvo kroz velike parole i pokliče, a onda kroz rijaliti programe i žutu štampu, na ovim prostorima rađeno sistematsko zaglupljivanje.

Mladenović smatra da pozorište društveno-angažovanim predstavama može pozitivno uticati na podizanje svesti i menjati stanje u društvu nabolje.

„Ja skoro pet godina nisam imao premijeru u Beogradu. To je cena onoga što govorim na sav glas i spreman sam platiti tu cenu. Zemlje u regionu se ni po čemu ne razlikuju od devijacija koje su prisutne u Srbiji“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, „svuda na javnoj sceni su neki ljudi koji su uzurpirali demokratske opcije vlasti, svuda postoje te određene političke elite koje su same sebi dovoljne bez obzira na to da li su na vlasti ili su opozicija“.

Kako je rekao, „niko se ne bavi interesima običnih ljudi, ne postoje nikakve plemenite vizije, a samim tim nema velike razlike”.

„Kvalitetno pozorište je u svim tim našim državicama uvek dobra opozicija“, ocenio je Mladenović.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!