Mirčić isplatio Berisavljeviću odštetu za klevetu

08 Aug 2011

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić isplatio je svih 300.000 dinara odštete za klevetu nekadašnjem visokom funkcioneru Vojvodine i SFRJ Živanu Berisavljeviću, čime je završen višegodišnji sudski spor

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić isplatio je svih 300.000 dinara odštete za klevetu nekadašnjem visokom funkcioneru Vojvodine i SFRJ Živanu Berisavljeviću, čime je završen višegodišnji sudski spor, saopštio je danas Berisavljević.
Berisavljević, nekadašnji ambasador SFRJ u Velikoj Britaniji i Irskoj, podsetio je u saopštenju da je potpredsednika SRS tužio zbog izjave od 4. septembra 2001. godine, kojom ga je Mirčić optužio za aktivnu saradnju sa britanskom obaveštajnom službom.
Prvostepenom presudom Opštinkog suda u Novom Sadu Mirčić je 4. februara 2008. osuđen da “zbog povrede ljudskog dostojanstva, časti i ugleda” Berisavljeviću isplati 100.000 dinara i nadoknadi mu sudske troškove u vrednosti od 72.600 dinara.
Apelacioni sud u Novom Sadu je 25. avgusta 2010. godine odbio Mirčićevu žalbu i potvrdio prvostepenu presudu, čime je postupak pravosnažno okončan.
Pošto Mirčić nije izvršio konačnu presudu, Osnovni sud u Novom Sadu je 23. novembra prošle godine naložio prinudnu naplatu plenidbom dve trećine mesečnih primanja, što je Skupština Vojvodine, u kojoj je Mirčić poslanik, početkom avgusta ove godine u celosti izvršila.
Iz blagajne Skupštine Vojvodine Berisavljeviću je isplaćeno oko 300.000 dinara, koliko zbirno iznose dosuđena kazna i sudski troškovi, uvećani za propisane kamate.
Mirčić je klevetao Berisavljevića i 2. februara 2004. godine, kada je izjavio da je novosadski Građanski list “ustaški i prohrvatski, u kome svi smradovi u novinarstvu rade”, a da je njegov vlasnik tadašnji predsednik Hrvatske Stipe Mesić i da radi “pod patronatom Nenada Čanka i kontrolom Žike Berisavljevića”.
Nakon dugogodišnjeg sudskog procesa koji su pred Opštinskim sudom u Novom Sadu pokrenuli novinari Građanskog lista, a koji je često odlagan zbog nepojavljivanja tuženog Mirčića, predmet je zastareo i presuda nije doneta.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!