Ministarstvo još razrađuje smernice o finansiranju Vojvodine

28 jan 2016

Konsultacije su u toku

Nakon što je ministar finansija Dušan Vujović izjavio u avgustu prošle godine da su polazne osnove i principi za finansiranje Vojvodine spremni u roku koji je i bio najavljen, odnosno do kraja jula 2015. godine, javnost je ostala uskraćena za detaljnije informacije o kakvim je smernicama reč.

Resorni ministar je tada u svojoj izjavi Tanjugu rekao da se radi samo o predlogu, dok će konkretna rešenja i modeli finansiranja Vojvodine biti određeni nakon konsultacija i javne rasprave.

Ministarstvo finansija u odgovoru RTV na zahtev za informacije od javnog značaja nije dostavilo predlog o polaznim osnovama i principima za finansiranje Vojvodine, ali je navelo da se oni „razrađuju“.

„Na osnovu inicijalnih stručnih i političkih razgovora, u konsultacijama koje su u toku, razrađuju se principi i konkretna rešenja, kao i modeli obezbeđenja izvora prihoda i nadležnosti u rashodima AP Vojvodine“, navelo je Ministarstvo.

U odgovoru se dodaje i da u toj instituciji očekuju da će, nakon završetka konsultacija, biti sačinjen i „odgovarajući, prateći dokument“.

Donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine propisano je Ustavom Srbije, a rok za usvajanje tog pravnog akta istekao je 31. decembra 2008. godine. Pomak nisu napravile ni dve radne grupe Ministarstva finansija koje su oformili tadašnji ministri Mlađan Dinkić, odnosno Lazar Krstić.

Ni Skupština Vojvodine za osam godina nije iskoristila svoje pravo da bude predlagač Zakona o finansiranju Vojvodine u Skupštini Srbije, a jedan predlog Pokrajinske vlade nikada nije stavljen na dnevni red pokrajinskog parlamenta.

Na nedostatak tog pravnog akta ukazala je i Evropska komisija u svojem Izveštaju o napretku Srbije, a portparolka te institucije Maja Kocijančić izjavila je krajem prošle godine da je poštovanje vladavine prava jedan od ključnih uslova u procesu pridruživanja i da EU očekuje da Srbija usvoji Zakon o finansiranju Vojvodine, kao što je to propisano Ustavom Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!