Milić: Vučić nagovestio mogućnost izmene preambule Ustava na referendumu

12 maja 2018

"Nemoguće je pronaći bilo kakvo rešenje za Kosovo bez izmene preambule Ustava, a izmena preambule je nemoguća bez izjašnjavanja građana na referendumu”

Pravni ekspert Veljko Milić izjavio je da je veoma moguće da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojom izjavom da će se o rešenju kosovskog problema izjasniti građani Srbije zapravo najavio referendum o promeni sadašnje preambule Ustava Srbije, u kojoj se navodi da je Kosovo sastavni deo Srbije.

“Iz dela izjave Aleksandra Vučića u kome govori da je nerealno da Albanci sa Kosova žive u autonomnoj pokrajini u Srbiji se može zaključiti da će konačno rešenje pitanja Kosova i Metohije biti znatno drugačije od sadašnjeg rešenja iz preambule Ustava Srbije”, rekao je Milić agenciji Beta i dodao da u tom svetlu treba tumačiti i deo izjave u kome Vučić navodi da će građani imati priliku da se izjasne o rešenju za Kosovo.

“Naime, svako rešenje koje je drugačije od onog iz preambule Ustava, podrazumevalo bi i izmenu Ustava u tom delu. Samim Ustavom je predviđeno da je Narodna skupština dužna da akt o promeni Ustava, koji se odnosi na preambulu, stavi na referendum radi potvrđivanja. Drugim rečima, nemoguće je pronaći bilo kakvo rešenje za Kosovo bez izmene preambule Ustava, a izmena preambule je nemoguća bez izjašnjavanja građana na referendumu”, objasnio je Milić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!