Mijić (LDP): Vojvodina treba da ima svoj ustav

15 May 2014

Nedopustvo loš i ponižavajući položaj Vojvodine

Predsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije Dušan Mijić izjavio je danas da će ta stranka tražiti da pokrajina Vojvodina ima sopstveni ustav ili osnovni zakon i ocenio da Srbija treba da bude složena država.

“Tražićemo rešenja u Evropi poznata po autonomiji regija, koje imaju svoj ustav u okviru složenih država kojima pripadaju. Vojvodina treba da dobije svoj osnovni zakon ili ustav, da ga samostalno donosi i da u okviru složene države Srbije dobije priliku da se sama stara o svojim potrebama uvažavajudi i zajedničke potrebe, koje treba definisati novim Ustavom Srbije”, naveo je Mijić u saopštenju za javnost.

On je ocenio da je položaj Vojvodine po aktuelnom Ustavu Srbije koji je donet 2006. godine “nedopustvo loš i ponižavajući”.

Mijić je optužio Skupštinu Vojvodine da je jučerašnjim usvajanjem Statuta Vojvodine, koji je izmenjen po odluci Ustavnog suda Srbije, pristala da se politički potčini “slepoj dominaciji višedecenijske centralističke uzurpacije istorijskih i kulturnih tekovina Vojvođana”.

“Ponižavajući položaj Vojvodine se ogleda i u tome što odluku Skupštine Vojvodine, prema Ustavu, sutra dodatno mora verifikovati Skupština Srbije. Čin verifikacije je očigledan dokaz neautonomije Autonomne Pokrajine Vojvodine”, rekao je Mijić.

(Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!