Mijatović: Istražiti sva ubistva novinara

09 apr 2015

Zločini moraju biti javno osuđeni

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović pozdravila je danas najave nove forenzičke istrage smrti novinarke Dade Vujasonović, koja je pronađena mrtva u svom stanu na današnji dan pre 21 godinu.

Mijatović je pozvala vlasti da u potpunosti istraže ova, ali sve druge slučajeve ubistava novinara, navodi se u saopštenju.

„Neprihvatljivo je da 21 godinu čekamo pravdu za ubistvo Dade Vujasinović“, rekla je Mijatović i ukazala da svaki dan u kojem ubistvo nije rešeno predstavlja dan nekažnjivosti za počinioce i naručioce ubistva.

Pozitivno je što su u proteklih nekoliko godina srpske vlasti preduzele brojne korake da reše ubistva novinara, uključujući i formiranje nezavisne Komisije za istraživanje ubistava novinara, rekla je Mijatović.

„Pozdravljam najave da će biti otvorena nova forenzička istraga ubistva Vujasinović, kao i pravosnažnost optužnice za ubistvo Slavka Ćuruvije, koje se dogodilo pre 16 godina“, rekla je Mijatović.

Ćuruvija, vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina, ubijen je 11. aprila 1999. godine ispred svog stana u Beogradu.

Ubistvo novinara Milana Pantića u junu 2001. godine je takođe nerešeno.

„Pozivam vlade država članica OEBS da podrobno i u potpunosti istraže sve napade na medije i novinare zbog toga što su obavljali svoj posao“, rekla je Mijatović.

„Ti užasni zločini moraju biti javno osuđeni i počinioci moraju biti privedeni pravdi, kako bi se sprečilo stvaranje atmosfere zastrašivanja, straha i nekažnjivosti“, zaključila je Mijatović.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!