- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Mihajlović: Isti inspiratori paljenja Jarinja i ambasada

Šef Biroa Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da su akteri nereda i paljenja na prelazu Jarinje načinili ogromnu štetu Srbima na Kosovu i Srbiji u momentu kada je situacija počela da se stišava i ocenio da su inspiratori tih nereda isti oni koji stoje iza paljenja džamija u Beogradu i Nišu i paljenja ambasada u Beogradu.

On je rekao da sumnja da je reč o „spontanim“ događajima, jer je to skupa akcija, akcija u kojoj je upotrebljen bager, te ne može da isključi mogućnost da su ekstremisti finansirali nerede. On je izričit da Beograd ne stoji iza incidenata, kako tvrdi Hašim Tači, jer su oni isključivo na štetu Srba.

Bogdanović odbacio Tačijeve tvrdnje

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović odbacio je tvrdnje kosovskog premijera Hašima Tačija da iza nereda na Kosovu stoje srpske vlasti.

On ističe da predstavnici Vlade Srbije na severu Kosova borave od već tri dana upravo u nastojanju da smire situaciju. Bogdanović navodi i da zasad nema pouzdanih informacija o tome ko je zapalio administrativni prelaz na Jarinju, ali da je svima jasno da je taj napad pre svega na štetu interesa Srba i države Srbije.

„Sva naša nastojanja usmerena su na to da se situacija smiri, da se povrati mir, da se stvari vrate na predjašnje stanje i da se nastavi dijalog i diijalogom dodje do rešenja“, rekao je Bogdanović.

Administrativni prelazi pod kontrolom Kfora

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak na severu Kosova od protekle noći su pod kontrolom Kfora.

Nešto pre podneva preko prelaza u Jarinju počeli su da saobraćaju i autobusi. Putnici su nakon sinoćnjeg spaljivanja prelaza morali da presedaju, jer autobusi nisu mogli preko punkta na kome se danas nalaze pripadnici američkog Kfora. Oni pregledaju automobile i putnike da bi se sprečio prevoz oružja, kao što je i najavio portparol Kfora Hans Diter Vihter.

Na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka nalaze se takođe vojnici Kfora, ali kontrolu robe i saobraćaja obavljaju i Srbi pripadnici Kosovske policije. Saobraćaj se odvija neometano. Na Brnjaku se nalaze i pripadnici pogranične policije i kosovske carine, iako ne rade, zbog čega su Srbi iz Ibarskog Kolašina na nekoliko lokacija blokirali put Mitrovica – Ribariće. Situacija u tom delu Kosova od jutros je mirna.

Razgovori predstavnika Vlade Srbije i komandanta međunarodnih snaga Erharda Bilera danas se nastavljaju kako bi se došlo do trajnog rešenja krize. Lokalni i Srbi su treću noć za redom bili okupljeni na više mesta na putevima koji od severnog dela Kosovske Mitrovice vode ka Jarinju i Brnjaku. Stacioniranje pripadnika Kfora na prelazima je u kontaktu predstavnika vlasti Srbije i generala Bilera dogovoreno kao prelazno rešenje nakon što je u sredu uveče grupa maskiranih osoba molotovljevim koktelima zapalila objekte na Jarinju, što je naišlo na osudu Beograda i Brisela.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je, pošto je dogovoreno da kontrolu nad prelazima do daljnjeg preuzme Kfor, rekao da će kontakti sa Bilerom, koji je prothodna tri dana posredovao između Beograda i Prištine, biti nastavljeni kako bi se situacija vratila na stanje koje je postojalo pre izbijanja krize.

„Uprkos vrlo nepovoljnoj situaciji u koju su nas doveli ekstremisti paljenjem Jarinja, dobili smo črvrste garancije da nikakvih upada specijalnih jedinica kosovske policije neće biti i da neće biti pokušaja dovođenja albanskih službenika na administrativni prelaz“, izjavio je Stefanović.

Portparol Kfora Hans Diter Vihter je objasnio da pripadnici američkog kontigenta u sastavu Kfora na prelazu Jarinje borave u funkciji obezbeđenja terena koji se raščišćava i na kojem se gasi požar. Kfor će na ovom prelazu obavljati kontrolu, pre svega kako bi sprečio eventualni šverc oružja, rekao je portparol NATO. Vihter je posebno podvukao da će svi koji koriste ovaj prelaz dok se on potpuno ne obnovi biti upozoravani da to čine na sopstvenu odgovornost. On je precizirao da na prelazu Brnjak, za razliku od Jarinja gde će biti prisutan samo Kfor, ostaju i pripadnici kosovske policije.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!