Mićunović: Predstoji odbrana demokratije, ako nismo jednaki bićemo podanici

15 Sep 2017

"Ulazimo u dobrovoljno ropstvo"

Demokratska stranka (DS) danas je povodom Međunarodnog dana demokratije apelovala na građane Srbije da se “usprave”, budu prijatelji demokratije, brane je i bore se za jednakost i slobodu.

Poslanik DS Dragoljub Mićunović rekao je na konferenciji za novinare u stranačkim prostorijama da demokratija nije propadala zbog neprijatelja demokratije – ambicioznih vlastodržaca, nego zato što nema dovoljno prijatelja da je brane.

Kako je dodao, u odbrani demokratije treba da učestvuju svi građani i DS koja je, po njegovim rečima, “brend” bez koje demokratije nema.

Ono što danas preti demokratiji je porast populizma koji, navodi Mićunović, upotrebljava najgora sredstva – sistemsko bezakonje u kom se stvara situacija da u državi nema ničeg sigurnog i da je moguće da “svako bude optužen za neko kršenje bilo čega, a onda od arbitražnog nosioca moći bude kažnjen ili pomilovan”.

“Treba da se uspravimo kao građani da tražimo svoja prava da budemo jednaki sa drugima jer ako nismo dostojanstveni građani bićemo vrlo brzo podanici i ulazimo u dobrovoljno ropstvo, da se to ne bi dogodilo moramo da insistiramo na institucijama”, istakao je Mićunović.

On je kazao da je prva politička institucija podela vlasti koje danas u Srbiji nema, jer je sve i zakonodavna, izvršna i sudska vlast pod komandom jedne partije, a zatim jednog čoveka.

“Dakle te institucije nisu samostalne i u ravnoteži koje jedna drugu kontrolišu”, rekao je Mićunović i istakao da “mi tek treba da izgradimo prave demokrtaske institucije”.

On je naveo da demokratija opstaje ako se napravi ravnoteža između slobode i jednakosti i dodao da kod nas mnogo veća nejednakost među građanima.

Mićunović je kazao da nije slučajno da je Demokratska stranka “bez koje demokratije nema” bila na udaru mnogih kojima nije demokratija bila na srcu, ali da je “uvek bilo neke snage da se ona obnovi i oko nje okupi”.

“DS će to raditi ne da bismo se dopali bilo kome nego pre svega zbog nas samih jer tražeći da budemo slobodni i ravnopravni sa drugima mi potvrđujemo svoje dostojanstvo”, kazao je Mićunović.

Konferenciji za novinare prisustvovali su predsednik stranke Dragan Šutanovac i funkcioneri Tamara Tripić, Nada Kolundžija, Zoran Lutovac, Nataša Vučković i Balša Božović.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!