MESS: Građani u pozorištu ‘na vlastitu odgovornost’

09 Oct 2016

Direktor MESS-a dozvolio ulaz građanima nakon ranije odluke da Frljićeva predstava bude interno izvedena zbog prijetnji

Nakon što je direkcija pozorišnog festivala MESS saopštila da će večerašnja predstava reditelja Olivera Frljića Naše nasilje i vaše nasilje biti interno izvedena zbog prijetnji i prijava, stotinjak gledalaca sa ulaznicama je protestovalo ispred pozorišta, tražeći da se ispoštuje njihovo pravo da gledaju predstavu.

Glumica Jasna Diklić je kazala: „Mislim da je to jedna skoro pa fašisoidna ideja kojom se vrši represija na umjetnički čin i bilo bi bolje onima koji su to uradili da brinu o mnogo većim problemima ovog naroda koji ovdje živi.“

Glumica Maja Salkić je dodala: „Mislim da smo i u ratu, da su umjetnici prvi ukazivali na probleme, na verbalna i fizička nasilja, a mislim da je danas na, mogu reći, najprimitivniji način došla zabrana i prijetnja, a da se predstava nije uopšte pogledala.“

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković dozvolio je ulazak gledaocima sa ulaznicama, uz napomenu, kako je rekao, da ulaze na vlastitu odgovornost.

“Prijava dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine od strane kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanskog, te natpisi u hrvatskoj štampi, koje su mediji u našoj zemlji neodgovorno prenijeli, proizveli su val dezinformacija o predstavi reditelja Olivera Frljića, a u kojima se autor i predstava lažno optužuju za blasfemiju, te za vrijeđanje vjerskih osjećaja kršćana i muslimana u BiH”, ranije je saopšteno iz direkcije festivala.

“Netačni navodi o vrijeđanju religijskih osjećanja rezultirali su pritiscima i prijetnjama od strane nasilnih skupina i pojedinaca, čime je praktično dovedena u pitanje sigurnost publike Festivala MESS. Na osnovu sagledavanja realne situacije, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković, donio je odluku da se predstava na 56. Festivalu MESS ne izvede javno, već interno, za članove žirija, goste Evropske teatarske konvencije, programere međunarodnih festivala i medijske pokrovitelje Festivala MESS. Na taj način neće se dozvoliti nasilno prekidanje Festivala i njegovog kontinuiteta.

S druge strane, svi oni koji su učestvovali u netačnom interpretiranju detalja iz predstave van potrebnog konteksta, te širenju lažnih navoda i dezinformacija uzrokovali su direktne i ozbiljne prijetnje po sigurnost, upućene organizatorima, akterima i publici.”

Festival MESS će pravnim putem tražiti odgovornost svih koji su pozivali na nasilje, cenzuru i protivzakonite zabrane, čime su, kako tvrde iz direkcije, nanijeli štetu Festivalu MESS i imidžu Sarajeva kao tolerantnog i slobodnog grada.

HKD Napredak zatražio zabranu

I prije nego je odigrana, burne reakcije javnosti u Sarajevu, izazvala je predstava hrvatskog redatelja Olivera Frljića, Naše nasilje i vaše nasilje.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak zatražilo je zabranu izvođenja predstave. Iz festivala MESS odgovorili su da neće skinuti predstavu sa repertoara, pozivajući se na umjetničke slobode.

Poziv za otkazivanjem nije uticao na prodaju karata za predstavu.

Za HKD Napredak ovo scensko djelo uvreda je vjerskih osjećaja katolika i muslimana, ali i države u kojoj se igra.

„Ako neko ima pravo vrijeđati najtananije osjećaje vjernika, a da onda taj koji je uvrijeđen nema slobodu da to kaže, ja ne bih volio živjeti u takvom društvu“, kaže glavni tajnik HKD Napredak, Josip Vričko.

Poručuju da u ovom trenutku BiH ovakva predstava nije potrebna i traže da se ne izvodi.

„Ako vi sada prikazujete recimo 200 metara od Katedrale, predstavu u kojoj Isus silazi s križa i siluje muslimanku koja je pokrivena, je li to umjetnička sloboda“, pita se Vričko.

Iz MESS-a kažu kako su začuđeni kada se moralno arbitrira nad predstavom koja nije ni viđena.

“Direkcija Festivala MESS smatra da u demokratskim i slobodnim društvima umjetnici i umjetnice imaju pravo kritički propitivati sve aspekte društvene stvarnosti. Traženje zabrane predstave je izraz nedemokratskog čina s obzirom da su umjetničke slobode jedna od najvažnijih evropskih vrijednosti”, navode iz direkcije MESS-a.

Kritika Evrope

Zvanično su se obratili i producenti predstave.

“Scene opisane u medijima izvađene su iz konteksta, njihovo značenje ne odgovara stvarnom značenju koje one imaju u predstavi, kao ni njenim namjerama. Predstava upravo metodom subverzivne afirmacije kritizira ono za što ju se uporno optužuje i ni u jednom svom segmentu nema namjeru uvrijediti niti omalovažiti bilo koju vjersku zajednicu.”

Predstavom se, tvrde autori, poziva postkolonijalna Evropa da preuzme odgovornost za svoju prošlost.

„NIje ovo prvi put da se jedan od najuspješnijih pozorišnih reditelja na Balkanu našao na udaru medija jer svojim predstavama duboko i bolno zadire u bolesne pore društva“, javlja reproterka Al jazeere Aida Bećirhodžić.

Zagrebački pozorišni kritičar Mladen Bićanić smatra kako Frljić kroz pozorište analizira i ulazi u sve kontroverzne i upitne teme društva. Cilj mu je pronaći suštinu i time podstaći čovjeka na razmišljanje, koje, strukture, kako kaže, nastoje zabraniti i cenzurisati.

„I tu je onda Frljić problem jer njega to ne dira, njega ne zanima što će netko reći o tome što on radi da li će se neko pobuniti, prije svega Crkva, nacionalni bastioni, itd. nego ga zanima da otkrije svu tu trulež koja se nagomilala i nataložila ne samo u ovih zadnjih 20 godina nego nažalost puno duže“, dodaje.

Iz Ministartva kulture Kantona Sarajevo, koje je također pozvano da zabrani izvođenje predstave, za Al Jazeeru su rekli da ne postoji zakonska mogućnost da se to uradi.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!