Merkel: Vrata EU i dalje otvorena za zemlje Zapadnog Balkana

19 sep 2012

Angela Merkel je izrazila stav da će države ovog regiona samo uz dalju evropsku integraciju "moći mirno da se dalje razvijaju"

Vrata Evropske unije (EU) su, uprkos trenutnoj krizi unutar EU, i dalje otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana koje budu ispunile uslove nužne za ulazak u ovu integraciju, rekla je danas u Berlinu nemačka savezna kancelarka Angela Merkel.

Kancelarka je ovo izjavila na kratkoj konferenciji za štampu posle razgovora sa predsednikom vlade Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Na pitanje da li će kriza koja je zahvatila niz zemalja EU uticati na usporavanje procesa evropske integracije Zapadnog Balkana, Angela Merkel je izrazila stav da će države ovog regiona samo uz dalju evropsku integraciju „moći mirno da se dalje razvijaju“.

Ocenila je da je „pristupanje EU, čak i ako je u ekonomskom smislu danas ponešto postalo složenije, i dalje nužna varijanta da bismo zajedno mirno živeli“.

„Mi ćemo korak po korak, u skladu sa tim kako zemlje budu ispunjavaju nužne uslove, ići dalje. Slovenija je taj put već odavno prošla, Hrvatska ga je takođe suštinski prošla, za ostale su vrata takođe otvorena na isti način, ali naravno sve zemlje moraju da ispune sve nužne pretpostavke“, rekla je Angela Merkel.

Kancelarka je izrazila uverenje da će Hrvatska 1. jula 2013. godine postati 28. članica EU i da će rezultati monitoringa koji treba da budu objavljeni tokom jeseni i narednog proleća biti povoljni i omogućiti Hrvatskoj da nastavi da ide dobrim putem na kojem je sada.

Sa premijerom Milanovićem je kancelarka razgovarala, kako je prenela, i o situaciji na Zapadnom Balkanu i ocenila da „Hrvatska nastoji da izgradi dobre odnose sa svim susedima u regionu“.

Premijer Milanović je posle razgovora sa kancelarkom ukazao da Hrvatskoj treba još više nemačkih investicija, posebno u oblasti industrijske proizvodnje i naveo da Hrvatska (posle ulaska u EU) značajne nade ulaže u kohezione fondove, jer se nada i koristi od članstva. Tim pre, kako je rekao, jer je entuzijazam u pogledu ulaska u EU u Hrvatskoj sada manji nego pre 10 godina.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!