Merkel: Jasno neslaganje sa Trampom

20 Sep 2017

U ekskluzivnom intervjuu za DW, nemačka kancelarka Angela Merkel insistira na odlučnom rešavanju sukoba sa Severnom Korejom, ali za razliku od predsednika SAD, isključivo mirnim, diplomatskim putem

Na pitanje šta misli o Trampovoj pretnji Severnoj Koreji, nemačka kancelarka je u ekskluzivnom intervjuu za DW rekla: „Ja sam protiv takve pretnje. Moram reći u moje ime i u ime nemačke Vlade: smatramo da je bilo kakvo vojno rešenje apsolutno neprimereno i mi se zalažemo za diplomatske napore. To mora svom snagom da se pogura. Po meni su sankcije i njihovo sprovođenje pravi odgovor. Ali, sve drugo u pogledu Severne Koreje smatram pogrešnim. Zato u tome postoji jasno neslaganje sa američkim predsednikom“. Nemačka kancelarka je inače američkom predsedniku to rekla i u telefonskom razgovoru još pre njegovog istupanja na Generalnoj skupštini UN.

Merkelova je dodatno pojasnila: „Mada je prostorno to jako daleko od Nemačke, to je konflikt koji i nas pogađa. Zato sam spremna, a spreman je i ministar spoljnih poslova, da preuzmemo odgovornost. Imamo sporazum sa Iranom za koji smatram da je važan. To je još uvek bolje nego da nemamo nikakav sporazum – a mi smo i učestvovali u pregovorima. To je trajalo četiri godine i na kraju je to donelo sužavanje mogućnosti Irana da se nuklearno naoruža. I u slučaju Severne Koreje, zajedno sa SAD, Rusijom i Kinom, moramo preći sličan put.

„Konflikti iz Turske ne smeju se preneti u Nemačku“

U intervjuu za DW tematizovan je i odnos sa Turskom. Angela Merkel je izjavila: „Ono što nas sada zabrinjava, jeste to da različite grupe iz Turske ovde sada jedni druge špijuniraju i nadziru. To ne želimo. Ne želimo da se konflikti iz Turske prenesu u Nemačku. Mi ćemo se pobrinuti za to da sve grupe ovde kod nas mirno i bezbedno mogu da žive.“

„Nikad sa AfD“

Na unutrašnjem planu Angela Merkel je kategorično isključila saradnju sa desničarskom „Alternativom za Nemačku“.

Kao glavni kandidat demohrišćana na izborima za Bundestag, Angela Merkel je rekla da su njeni odgovori na izazove sadašnjice sledeći: „Rešavati probleme ljudi. Brige koje imaju – da imaju posao, uredne škole, lekare – zaista se mora pobrinuti o tim stvarima. S druge strane, treba jasno istaći znak STOP za mržnju i nasilje“.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!