Međunarodne federacije novinara osuđuju pritiske na medije u Srbiji

24 Sep 2017

Najveće svetske novinarske asocijacije pozvale na prestanak ignorisanja ozbiljnih problema sa kojima se suočavaju novinari i mediji u Srbiji

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) solidarisale su se nedeljnikom Vranjske, osudile političke i ekonomske pritiske na medije i dali punu podršku svojim članicama u Srbiji koje se bore za novinarske i medijske slobode.

“Vlada Srbije bi trebalo da jasno kaže da dosledno sprovodi zakone i da svi mediji i novinari imaju jednak tretman. Pozivamo srpske zvaničnike da javno osudeu pretnje na slobodu medija i napade na novinare”, rekao je predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard povodom odluke vlasnika i urednika nedeljnika Vranjske Vukašina Obradovića da zbog političkih i ekonomskih pritisaka ugasi taj medij posle 23 godine postojanja.

“Kontinuirani napadi na Vranjske predstavljaju skandal za demokratiju u Srbiji. Ne možemo da tolerišemo to što je ugledni nedeljnik pod stalnim nadzorom i zastrašivanjem samo zbog toga što obavlja svoj zadatak informisanja građana. Tražimo od Vlade Srbije da učini sve što je u njenoj nadležnosti da bude garant slobodnog i nezavisnog novinarstva u zemlji”, rekao je predsednik IFJ Filip Lerut.

Evropska i Međunarodna federacija novinara u zajedničkom saopštenju izrazile su solidarnost sa osnivačem Vranjskih Vukašinom Obradovićem i podsetili da su on i njegove kolege u redakciji višestruko nagrađivani za svoj novinarski istraživački rad.

Najveće međunarodne novinarske asocijacije podsetile su da je “nedeljnik Vranjske prestao da izlazi zbog administrativnog uznemiravanja”.

Naveli su i da je osnivač i glavni urednik Vranjskih javno saopštio da su novine bile izložene intenzivnim političkim i ekonomskim pritiscima, uključujući i inspekcije koje su navodno bile usmerene na kompromitovanje finansijskog poslovanja tog medija.

EFJ i IFJ navode da ih je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) obavestilo da su Vranjske novine od svog osnivanja 1994. godine kontinuirano podvrgnute političkim i ekonomskim pritiscima, jer je taj nedeljnik poznat po otkrivanju zloupotreba javnih funkcija, kao što su korupcija i organizovani kriminal. Obradović, njegova porodica i njegove kolege doživeli su više neistraženih slučajeva uznemiravanja i progona, kao što su direktne pretnje, oštećenja automobila i pljačke redakcije, inspekcije i kontrole koje ekonomski guše novine.

U saopštenju se podseća i na otvoreno pismo Obradovića od 21. septembra u kojem on postavlja više pitanja Poreskoj upravi o razlozima kontrole Vranjskih i ukazuje da novine od svog osnivanja posluju transparentno i u skladu sa zakonom. U svom poslovanju Vranjske nisu imale značajnije oscilacije, redovno izmiruju sve poreske obaveze, i nikada nisu menjale ni ime ni izdavača. U ranijim slučajevima kontrole državnih organa, Vranjske su uvek poštovale njihove odluke i postupale po donetim rešenjima.

EFJ i IFJ su podsetili da da novinarska i medijska udruženja u Srbiji ocenjuju da je vlast u Srbiji ušla u novu brutalnu fazu zastrašivanja novinara i medija, sa ciljem da potpuno onemogući njihovu ulogu čuvara i utišaju svako nezavisno kritičko mišljenje.

“Tražimo od građana i nevladinih organizacija da preuzmu aktivnu ulogu u borbi za zaštitu slobode medija i izražavanja, s obzirom da to svakako nije samo pitanje profesionalaca u medijima, već preduslov svakog demokratskog procesa. Takođe, tražimo od međunarodnih organizacija da zaustave ignorisanje ozbiljnih problema sa kojima se suočavaju novinari i mediji u Srbiji i da se aktivno uključe u zaštitu demokratskih vrednosti koje su sami promovisali “, piše u zajedničkom sopštenju EFJ i IFJ.

(Autonomija/Danas)

Podelite ovu stranicu!