Medijska strategija Mađara do sredine novembra

15 okt 2011

Nacionalni savet Mađara bi trebalo da bude "savet mudraca", ali tu svoju funkciju za sada ne ispunjava

Očekuje se da će Medijska strategija vojvođanskih Mađara za period od 2011. do 2016. godine sredinom novembra stići na usvajanje pred Nacionalni savet Mađara, najavio je predsednik tog tela Tamaš Korhec u javnoj raspravi koju je nacionalni savet organizovao u Subotici.

Na skupu je usvojena završna izjava u kojoj su izgradnja vojvođanske mađarske radio i televizijske mreže, saradnja, kao i osnivanje mađarskog medijskog i kulturnog centra ocenjeni kao korisni ciljevi, prenosi današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Korhec je kazao da je važno da profesija strategiju „oseća kao svoju” i dodao da cilj Nacionalnog saveta Mađara nije „pritiskanje medija”.

Savetnica za informisanje u Nacionalnom savetu Mađara Eržebet Zita Šimon kazala je da informisanje vojvođanskih Mađara danas karakteriše profesionalno nazadovanje i siromaštvo na svim nivoima i ocenila da za opstanak ima šanse jedino u okupljanju.

Više učesnika skupa kritikovalo je predlog Nacionalnog saveta Mađara da se usvoji etički kodeks, kojeg bi mediji na mađarskom trebalo da se drže, a što bi kontrolisala etička komisija, sačinjena od predstavnika štampanih i elektronskih medija i nacionalnog saveta. Oni su ocenili da je praćenje poštovanja etičkog kodeksa zadatak profesije i organizacija koje je predstavljaju. Potpredsednik Udruženja mađarskih novinara Vojvodine i saradnik Mađar soa Pal Lephaft rekao je da Nacionalni savet Mađara zamišlja kao „savet mudraca”. „Trenutno, prema mom mišljenju, to očekivanje ne ispunjavaju”, kazao je Lephaft i usprotivio se fomiranju komisije koja bi kontrolisala primenu kodeksa.

(Mađar so/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!