Medijska koalicija: Vlasti moraju imati isti tretman za sve novinare

Vučić ponovo diskriminisao novinare

15. jan 2019

Medijska koalicija je danas upozorila da su novinari nekoliko lokalnih medija u Leskovcu, bili diskriminisani i zakinuti za mogućnost postavljanja pitanja zvaničnicima i predsedniku Srbije, tokom njegovog prisustva na svečanom otvaranju fabrike „Aptiv Packard“ u tom gradu, u ponedeljak 14. januara 2019. godine. 

Prema saznanjima Medijske koalicije, posle zvaničnog obraćanja prisutnima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je konferenciju za novinare, na kojoj je „protokolarna služba njegovog kabineta odobravala postavljanje pitanja samo određenim medijima“.

„Namera da se odgovori samo na podobna pitanja videla se i u intimnoj komunikaciji predsednika Vučića sa dotičnim novinarima, koje je redom oslovljavao po imenu“, piše u saopštenju koalicije.

Dodaje se da se Vučić pravdao obavezama kada su počeli da se javljaju novinari iz Leskovca, iako su tada pitanja uspeli da postave samo novinari Televizije Pink, Studija B i Televizije Pančevo.

„To je pritom lokalna televizija udaljena par stotina kilometara od Leskovca i svoj program ne emituje na tom području“, upozorila je koalicija u saopštenju.

Upozorili su i da su predstavnici kabineta predsednika Srbije, koji su prethodno novinarima uzimali podatke i imali su saznanja o prisustvu lokalnih medija na događaju, istima savetovali da „dođu u Beograd, pa da tamo postavljaju pitanja“.

Koalicija je upozorila i da se slična situacija „ponavlja već godinama unazad i nije prva ove vrste“, te da na gotovo svim događajima koje organizuju vlasti u Srbiji, a na kojima se obraćaju najviši zvaničnici, većina novinara najčešće „ne može ni fizički da priđe mikrofonu, a kamoli da ga dobiju i postave pitanja“.

„Smatramo da je skandalozno što novinarima iz lokalne sredine nije omogućeno da postavljaju pitanja visokim zvaničnicima, jer je to otvorena diksriminacija i favorizovanje samo poželjnih medija. Osim toga, ovakvim odnosom prema slobodi informisanja, predsednik i njegove službe, sprečili su da građani Leskovca dobiju odgovore na pitanja koja njih zanimaju“, dodaje se u saopštenju.

Ocenjuje se i da je time vlast pokazala „dvoličnost“, jer su se „praktično isti ti ljudi obavezali da će raditi na poboljšanju situacije u medijskoj sferi, kroz saradnju sa medijskim organizacijama u radnim grupama i timu za dijalog“.

„Od tog obećanja i dalje nema ništa“, navodi se u saopštenju koje su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društva novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Lokal pres i Asocija onlajn medija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Potop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga