Medijska koalicija suspendovala dijalog sa Koordinacionim telom Vlade Srbije

"Vlast apsolutno nije iskazala političku volju i rešenost da poboljša situaciju u sferi medija i medijskih sloboda"

04. jan 2019

Medijska koalicija odlučila je danas da suspenduje dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima zbog toga što ni jedan od konkretnih i oročenih zahteva novinarskih i medijskih udruženja nije ispunjen, a istovremeno se situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava, saopštila je ta koalcija.

U saopštenju se navodi da su novinarska i medijska udruženja ušla u dijalog sa predstavnicima vlasti posle više puta ponovljenog obećanja premijerke Ane Brnabić da Vlada Srbije želi zajedno sa asocijacijama i međunarodnim organizacijama da radi na pronalaženju rešenja za akutne probleme medijske scene, ali da vlast ipak nije pokazala volju da taj dogovor realizuje.

„U dijalog smo ušli oprezno, uz brojne ograde, ali ipak u nadi da će rezultati našeg rada biti vidljivi u relativno kratkom vremenskom periodu, pogotovo zbog aktivnog učešća međunarodnih organizacija i institucija u njemu. Na žalost, osim verbalnih uveravanja, vlast apsolutno nije iskazala političku volju i rešenost da poboljša situaciju u sferi medija i medijskih sloboda. Naprotiv, skoro svakodnevno do nas pristižu veoma loše vesti sa medijske scene“, napominje Koalicija.

U saopštenju se ocenjuje da se zapravo pokazalo da u ovaj dijalog vlast nije ušla iskreno i da joj je očigledni cilj bio proces sam po sebi, „koji se može okarakterisati kao pokušaj Vlade Srbije da izmeni svoj imidž u domaćoj i međunarodnoj javnosti, da kupuje vreme i da dodatno iscrpljuje resurse onih novinarskih i medijskih udruženja koja i inače rade u veoma teškim uslovima i neprijateljskom okruženju„.

Podsećaju i da su novinarska i medijska udruženja 16. avgusta 2018. dostavili Koordinacionom telu 13 zahteva za poboljšanje stanja u sferi medija i medijskih sloboda, ali da nikada na njih nisu dobili adekvatne odgovore.

Kako se navodi, na molbu Koordinacionog tela ti zahtevi su 22. oktobra dodatno specifikovani i oročeni do kraja 2018. godine. Iako se vodilo računa o tome da oni budu ostvarljivi i realistični, dodaje se u saopštenju, niti jedan od tih zahteva nije realizovan u datom roku.

„Osim zahteva oročenih do kraja godine, uputili smo i zahtev čije smo ispunjenje zahtevali odmah, a to je da predstavnici vlasti prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, ugrožavaju njihovu bezbednost i proglašavaju ih za neprijatelje društva, strane agente i izdajnike, kao i da ističu da su kritički mediji i drugačije mišljenje deo demokratskog procesa. Svedoci smo da ni taj zahtev nije ispunjen“, ističe se u saopštenju.

Među 13 zahteva Medijske koalicije je i taj da se, u skladu sa preporukama novinarskih i medijskih udruženja, izradi i usvoji novi pravilnik o sufinansiranju javog interesa u sferi javnog informisanja, kao i da se izradi i usvoji uputstvo za bliže definisanje novčanih davanja koje javni sektor dodeljuje medijima. Takođe, ztraženo je i usvojanje uputstva o tome koji podaci moraju da budu javno dostupni u Registru medija, te da Vlada Srbije pošalje dopis lokalnim samoupravama i podseti ih na obavezu dostavljanja podataka Registratoru.

Novinarska i medijska udruženja su zahtevala i da se napokon razreši ko je nadležan za sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima na lokalnom nivou, i da nadležni organ uputi dopis – koji će biti urađen u saradnji sa novinarskim i medijskim udruženjima – lokalnim samoupravama u kojem će ih pozvati na poštovanje zakonskih odredaba i napuštanje dosadašnje katastrofalne prakse konkursnog sufinansiranja.

Takođe, udruženja su tražila da državni organi postupe po rešenjima Poverenika za informacije od javnog značaja i novinarima dostave podatke koje su zahtevali po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Medijsku koalciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Šefica
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga