- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Mediji u kandžama politike

U Sarajevu je počela prva konferencija o medijima u jugoistočnoj Evropi. Na dvodnevnom skupu biće, između ostalog, reči o cenzuri i autocenzuri, stanju u javnim emiterima i uslovima rada novinara.
U radu konferencije učestvuju novinari, urednici i članovi akademske i međunarodne zajednice u jugoistočnoj Evropi. Jedan od učesnika, direktor Mediacentra Sarajevo Boro Kontić, ocenio je da je novinarstvo u BiH „više u političkim, nego u medijskim i profesionalnim vodama“. On je takođe istakao da se novinari u toj zemlji suočavaju sa ekonomskim i drugim problemima te da su „dramatično neplaćeni“.
Predstavnica OEBS-a (Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) za slobodu medija Dunja Mijatović naglasila je da će konferencija biti usmerena i na traženje odgovora na pitanje „zašto vlasti u jugoistočnoj Evropi ponovo pokušavaju da potisnu medije u zatvorena društva“. Ona je upozorila da novinari ne pokazuju solidarnost prema kolegama i da su podložni i političkim uticajima.

Denis Latin: „Hrvatskoj je progledano kroz prste“
Novinar Hrvatske radio-televizije Denis Latin smatra da je Hrvatskoj „progledano kroz prste“.
„Nikada nismo bili bliže Evropskoj uniji, a da imamo manju slobodu medija. To utiče i na stanje medija u regionu, jer se situacija preslikava na susedne zemlje“, naglasio je Latin.
On je upozorio i na otpuštanja novinara s posla, a kao primer naveo novinare koji su zbog istraživanja kriminala Ive Sanadera ostali bez posla.
Predsedavajući odbora direktora B92 iz Beograda Veran Matić kaže da sve zemlje u regionu žive u „sistemu spojenih posuda“ i da je položaj novinara i u Srbiji u krizi. „Negativna spirala u kojoj se nalazimo teško se zaustavlja. Jedino rešenje je u sistemskim zakonima i uredbama kojima mogu da se zaštite prava novinara i medija“, kazao je Matić.

U BiH još ima političkih pritisaka i pretnji novinarima
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Peter Sorensen rekao je da EU „snažno podržava slobodu izražavanja, odnosno slobodu medija kao garanciju za odgovornost u društvima zemalja jugoistočne Evrope“.
„EU očekuje konkretne korake zemalja regiona u pogledu reformi zakona koji regulišu rad novinara i tužilaca“, rekao je Sorensen.
Sorensen je ocenio da Ustav BiH garantuje slobodu izražavanja, ali da u toj zemlji još uvek ima političkih pritisaka na medije i pretnji novinarima.
„Pristup informacijama u BiH i dalje je nedovoljan, a novinari koji istražuju korupciju izloženi su zastrašivanju“, rekao je šef delegacije EU u BiH.
Šef Misije OEBS-a u BiH Flečer M. Barton rekao je da demokratiju, u kontekstu medija, doživljava kao „konverzaciju o sadašnjosti i debatu o budućnosti“, ističući da debate ne može biti bez slobode medija.
Šef OEBS-a smatra da je regionalni koncept, najbolje rešenje za prevazilaženje svih izazova sa kojima se susreću mediji u modernom društvu.

(Deutsche welle)

Podelite ovu stranicu!