Matica srpska će se „opariti“

26 okt 2011

Matica će, kroz restituciju, tražiti i dvorac Fantast, ali i još koješta. Biće to jedna vrlo bogata institucija

Matica srpska će putem Zakona o vraćanju imovine između ostalog tražiti i da joj se vrati dvorac Fantast pored Bečeja, koji joj je svojevremeno poklonio srpski veleposednik Bogdan Dunđerski (1862-1943).

U vlasništvu Matice srpske bili su i brojni stanovi, kao 342 jutra kvalitetnih bečejskih oranica, piše današnji novosadski Mađar so (Magyar Szo).

Generalni sekretar Matice srpske Dušan Nikolić rekao je da je ova ustanova još ranije popisala svoju imovinu koja je nacionalizovana i da je formirana i grupa stručnjaka koja se bavi potraživanjem i daljom sudbinom te imovine. Lista tih nekretnina biće uskoro predočena javnosti, kazao je Nikolić.

Objasnio je da je planirano da bi u Fantastu trebalo da bude regionalni obrazovni centar Poljoprivrednog fakulteta za bioproizvodnju, a na tom mestu bi se odvijalo i obrazovanje doktoranata.

Hotel u dvorcu bi i nadalje funkcionisao, ali bi povremeno obezbedio smeštaj stranim i domaćim doktorantima, naveo je Nikolić.

Ukoliko Matici srpskoj bude vraćena imovina, ova ustanova će biti ne samo najstarija kulturno-naučna ustanova kod Srba, nego prema svemu sudeći i najbogatija, piše Mađar so.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!