Masovno trovanje životinja kod Rume

22 dec 2017

"Od 2008. do danas otrovano više od 80 orlova belorepana u Srbiji, od kojih su većina u Vojvodini"

U ataru sela Vitojevci u opštini Ruma otkriveno je masovno trovanje ptica i sisara, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Posle poziva zabrinutih građana obiđene su njive i kanali u kojima je pronađeno ukupno 19 leševa: pet šakala, četiri lisice, jedna kuna belica, tri gavrana, četiri mišara i dva orla belorepana.

Nedaleko od mesta gde su pronađeni leševi uočene su iznutrice koje su bile neprirodno roze boje, što je ukazivalo na korišćenje nekog od pesticida, verovatno karbofurana.

Takođe, na susednoj njivi primećena je velika količina rasutog semena pšenice koje je takođe tretirano nekim preratom. Leševi životinja, uzorci iznutrica i tretiranog semena prikupljeni su za laboratorijske analize koje će pokazati uzročnika trovanja, piše u saopštenju.

Na poziv građana reagovalo je zajedničkom akcijom Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, službenici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, inspektor Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i pripadnici policijske stanice Platičeva.

„Brzom reakcijom na terenu uspeli smo da sprečimo dalji pomor. Uklonili smo sve leševe i zatrovane iznutrice koji su predstavljali dalji izvor opasnosti. Međutim, nismo u mogućnosti da uklonimo veliku količinu tretiranog semena koje se nalazi rasuto po njivi“, navodi se u saopštenju izjava Milice Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ona je podsetila da je pre samo godinu dana u ataru susednih Grabovaca pronašli smo tri otrovana belorepana i da se boji da će lokalna gnezdeća populacija potpuno nestati zbog besomučnog trovanja.

Orao belorepan i mišar su strogo zaštićene vrste, a gavran je zaštićena vrsta na prostoru Srbije.

Trovanjem kod Vitojevaca je, prema odštetnom cenovniku za strogo zaštićene i zaštićene vrste, učinjena šteta od 1.530.000 dinara.

Aktivna toksična supstanca karbofuran proizveden je pre jednog veka u vojnim laboratorijama kao nervni bojni otrov koji izaziva brzu smrt. Kasnije je korišćen i u poljoprivredi.

U saopštenju podsećaju da je zbog izuzetne toksičnosti, to sredstvo zabranjeno u EU, Kanadi i SAD, a i u Srbiji, od juna 2014. godine. Od 2008. do danas karbofuran je odgovoran za stradanje više od 80 orlova belorepana u Srbiji, od kojih su većina u Vojvodini.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje da se u ovom slučaju istražni postupci sprovedu hitno, kako bi se došlo do osumnjičenih i kako bi se osujetili slučajevi eventualnih budućih trovanja.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, zajedno sa svojim partnerima iz zemalja Panonske nizije, rade na projektu „PannonEagle“ koji za cilj ima sprečavanje trovanja ptica grabljivica na međunarodnom nivou, te se takvi slučajevi pomno posmatraju mnogo šire i znatno utiču na reputaciju rada državnih organa Srbije na nivou Evropske unije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!