Marton: Sramotna odluka o ukidanju rumunskog jezika

08 jan 2016

Ozbiljno narušena prava nacionalnih zajednica

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton ocenio je danas da je odluka o ukidanju fakultativnog učenja rumunskog jezika u školi u Jankovom Mostu još jedan primer poništavanja stečenih prava nacionalnih zajednica, što je Ustavom Srbije zabranjeno.

Mediji su danas preneli da je rukovodstvo Osnovne škole „Đura Jakšić“ u Zrenjaninu, čije se istureno odeljenje nalazi u Jankovom Mostu, donelo odluku o ukidanju učenja rumunskog jezika.

Aleksandar Marton je podsetio da je Jankov Most pretežno nastanjen rumunskim stanovništvom i da takva odluka direktno zadire u oblast poštovanja prava nacionalnih zajednica.

„Liga socijaldemokrata Vojvodine zato poziva resorno Ministarstvo za obrazovanje Republike  Srbije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i Grad Zrenjanin da reaguju i zaustave realizaciju ovakve odluke“, naveo je pokrajinski poslanik LSV u pisanoj izjavi.

Marton je ocenio i da je ovo prilika da se ponovo postavi pitanje jačanja pokrajinskih ingerencija u oblasti obrazovanja, jer je, kako je istakao, sasvim jasno da samo u Vojvodini postoji dovoljno jasan osećaj za oblast poštovanja manjinskih prava, pre svega u oblasti obrazovanja.

On je dodao i da LSV smatra nedopustivim i sramotnim to što je krajem 2015. godine prestao sa radom Radio Zrenjanin koji je građane više od 35 godina informisao na srpskom, mađarskom, slovačkom i rumunskom jeziku.

„Njegovim gašenjem danas na prostoru Zrenjanina više ne postoji niti jedan elektronski medij koji građne informiše na nekom od jezika nacionalnih zajednica“, dodao je Marton.

Prema njegovoj oceni, sigurno je i da će skori početak pregovora sa EU u poglavlju 23, koje reguliše pitanja ljudskih i manjinskih prava, pred Srbiju postaviti brojna pitanja i zadatke.

„Vojvodina je oduvek bila prostor na kojem su se poštovala prava nacionalnih zajednica. Poslednji primeri nam govore da su ta prava ozbiljno narušena, a LSV će učiniti sve da se ono što je loše ispravi“, poručio je pokrajinski poslanik te stranke.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!