Marton (LSV): Brojni primeri kršenja Ustava i zakona u oblasti upotrebe manjinskih jezika

"Sve je više problema"

26. sep 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas, povodom Evropskog dana jezika, da se beleže brojni primeri nepoštovanja ustavnih i zakonskih normi koje regulišu pravo na upotrebu maternjeg jezika i pisma u Vojvodini.

“Sve je više problema u obrazovnom sistemu, a privatizacija lokalnih medija dovela je do gašenja mnogih medija koji su informisali na nekom od jezika nacionalnih zajednica. Učestale su i pojave nepoštovanja prava na službenu upotrebu jezika prilikom ispisivanja naziva naseljenih mesta, a kada se to pravo i poštuje, često se može naići na table sa išaranim natpisima na nekom od jezika nacionalnih zajednica”, naveo je u saopštenju za javnost funkcioner LSV-a Aleksandar Marton.

Dodao je da se afirmativna politika u toj oblasti mora sprovoditi jer su Ustav Srbije i zakon jasni, a Srbiju na to obavezuje i Evropska povelja o regionalnim i manjinskim jezicima, koju je Savet Evrope doneo 1992. godine, a Srbija je ratifikovala, čime se obavezala na zaštitu jezičkih prava tradicionalnih kulturnih i etničkih zajednica.

Marton je rekao da se vojvođansko bogatstvo različitosti veoma dobro ogleda i u multijezičnosti, a tradicija zajedničkog života u toj pokrajini doprinela je visokoj svesti o potrebi poštovanja multijezičnosti.

Na inicijativu Saveta Evrope, Evropski dan jezika proslavlja se od 26. septembra 2001.godine.

Od tada se ovaj dan obeležava u većini evropskih država različitim aktivnostima, a ciljevi obeležavanja su promocija jezika, podsticaj jezičke i kulturne različitosti, te ukazivanje na važnost interkulturalnosti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Raspust
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga