Marton: Fašizam u Srbiji nema adekvatan odgovor pravne države

27 jan 2016

Krajnji je trenutak da se to promeni

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton ocenio je danas da Srbija ne čini dovoljno da pokaže da fašizmu, antisemitizmu i svakoj vrsti netrpeljivosti nema mesta u našoj zemlji.

Marton je u pisanoj izjavi podsetio da je Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, 27. januar, dan velike tuge i sećanja na velike zločine i strahote.

On je istakao da se istorija brutalno prekraja i da se u državi nižu procesi rehabilitacija kvislinga i fašista sve do Milana Nedića.

„Tri meseca je prošlo od kako je Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odustalo od optužnice za nasilničko ponašanje protiv sedmorice neonacista koji su napali antifašističku kolonu 7. oktobra 2007. godine u Novom Sadu. Tako će posle šest godina od početka suđenja, samo dvojici od njih biti suđeno i to po optužnici koja relativizuje njihovu odgovornost za nasilje“, naveo je pokrajinski poslanik LSV.

On je dodao i da je pokret Obraz pre dva meseca organizovao skup u centru Novog Sada, iako je njihov rad Ustavni sud Srbije zabranio pre tri i po godine zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje.

Marton je istakao da pripadnici Obraza nisu uhapšeni ni tokom tog skupa.

Poslanik LSV je podsetio i da je prošlo više od godinu dana od paljenja pekara u nekoliko gradova i opština u Vojvodini, samo zato što su njihovi vlasnici pripadnici albanske ili goranske nacionalne zajednice, te da još nema vesti o početku suđenja uhapšenima za ta dela.

„Preblagim odnosom u svim navedenim slučajevima, Republika Srbija poručuje da fašizam i nasilje ovde nemaju adekvatan odgovor pravne države“, ocenio je Marton.

On je poručio i da je krajnji trenutak da se to promeni.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!