Marton: Dostojno obeležiti Dan oslobođenja Zrenjanina od fašizma

27 avg 2018

“Nedopustivo je da slavni dani antifašističke borbe padnu u zaborav"

Predsednik Udruženja antifašista Zrenjanina Aleksandar Marton zatražio je danas od lokalnih vlasti da se ovogodišnjem obeležavanju 2.oktobra, Dana odlobođenja grada od nacizma, pristupi na mnogo ozbiljniji način, tako što će ustanoviti Oktobarsku nagradu i sanirati spomenike posvećene borcima koji su živote izgubili u borbi protiv fašista u Drugom svetskom ratu.

Marton je u saopštenju za javnost naveo da se prethodnih godina obeležavanje tog bitnog datuma svelo na polaganje venaca na spomenike i upozorio da se to više ne sme ponoviti.

Dodao je da zrenjaninski antifašisti predlažu Skupštini grada da ustanovi Oktobarsku nagradu, kojom bi se nagrađivali pojedinci i organizacije koji su postigli značajne rezultate u oblasti poštovanja ljudskih prava i očuvanja tradicije antifašizma.

“Nedopustivo je da slavni dani antifašističke borbe padnu u zaborav. Zahtevamo i hitnu sanaciju zapuštenih spomenika i spomen ploča posvećenih palim borcima. Stanje u kojem se nalazi rodna kuća narodnog heroja Servo Mihalja je katastrofalno i sramotno”, naveo je Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!