Marton: Dijalog sa EU ne sme biti žrtvovan

21 Oct 2016

Uvek će se naći neka mapa, neki region sa Kosova ili funkcioner sa Kosova, kao deo događaja i zbog toga ne treba prekidati dijalog sa EU

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Zrenjanina Aleksandar Marton izjavio je večeras da Srbija nikako ne bi smela da žrtvuje dijalog sa Evropskom unijom (EU) zbog nerešenog statusa Kosova.

Delegacija Grada Zrenjanina odbila je danas učešće na regionalnoj konferenciji u Temišvaru, jer je prilikom prezentacije na mapi država Srbija prikazana bez Kosova.

Aleksandar Marton, koji je ujedno i bivši predsednik zrenjaninske Skupštine, rekao je novinarima da LSV traži od lokalnih vlasti u Zrenjaninu da hitno izveste odbornike u tom gradu o svim okolnostima događaja u Temišvaru.

“Smatramo da je Ustav Srbije najviši pravni akt Srbije, koji svi moraju da poštuju, koji kaže da je Kosovo deo Srbije, ali isto tako smatramo da je interes Zrenjanina da učestvuje u međunarodnim skupovima, jer to može da donese poboljšanje kvaliteta života u gradu”, kazao je odbornik LSV u lokalnoj Skupštini.

On je dodao da građani Zrenjanina ne smeju da ispaštaju zbog nerešenog statusa Kosova.

“Država mora da iznese svoj stav, koji će važiti za sve, pa i lokalne samouprave, kada je reč o međunarodnim skupovima, jer će se uvek naći neka mapa, neki region sa Kosova ili funkcioner sa Kosova, kao deo događaja. Pitanje je da li u tim situacijama prekidamo saradnju sa međunarodnim institucijama i idemo u izolaciju? Ja se nadam da to nije slučaj”, istakao je Marton.

On je podsetio da je Kosovo učestvovalo i na nedavno održanim Olimpijskim igrama, a da srpski sportisti nisu napustili taj događaj.

“Ne mogu da važe dvojni standardi po tom pitanju, a dijalog sa EU ne sme biti žrtvovan”, poručio je odbornik LSV.

Marton je dodao i da je pitanje Kosova očito teško za Srbiju i da je očigledno da se sa tim teško izlazi na kraj, ali i da stalno insistiranje na Kosovu ne sme da ugrozi put Srbije ka EU, te da taoci tog insistiranja ne smeju da budu ni lokalne samouprave.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!